Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Merj szeretni! - A kedvesség

2012.02.14

 

Merj szeretni! - A kedvesség
2012.01.23
Merj szeretni ! 
2.lecke: A szeretet kedves
 
Bizonyára sokat gyakoroltad az elmúlt hetekben, napokban a türelmet, és vannak is sikereid abban, hogy meg tudd állni szó nélkül, ha méltatlan helyzetbe kerültél. Ugye így van? J Tovább léphetünk?
Ha a türelem az, ahogyan a szeretet reagál annak érdekében, hogy a legteljesebb mértékben hatástalanítson egy negatív helyzetet, akkor a kedvesség az, ahogyan a szeretet cselekszik, hogy a lehető legtöbbet kihozza egy helyzetből. A türelem elkerüli a problémát, a kedvesség áldást szerez. Az egyik megelőző, míg a másik kezdeményező jellegű. – Amikor kedves vagy, az emberek ott akarnak lenni a közeledben, úgy tekintenek rád, mint aki jó hatással van rájuk, és jó hozzájuk.
A kedvesség elég nehezen megfoghatónak tűnhet. Bontsuk fel 4 alapvető megnyilvánulására! Ezek a következők: gyengédség, segítőkészség, készségesség, kezdeményezés.
Amikor gyengéd vagy, akkor nem leszel szükségtelenül kemény és nyers. Figyelmes leszel és gyengéd. Finoman, szeretetben szólod az igazságot, hogy az könnyebben fogadható legyen. Kerülöd a bírálatot, ítélkezést, ha szükséges megvilágítani egy helyzetet, akkor a saját érzéseidről beszélsz elsősorban egyes szám első személyben. Például: ”Nekem nagyon furcsának tűnik, …bizonyára nem jól értettem meg…úgy érzem…számomra ez kellemetlen érzés…” stb.
A kedvesség arra indít, hogy figyeled, mire van a másiknak szüksége, és kellő hajtóerőt is ad ahhoz, hogy előállj és betöltsd ezt a szükségletét. Keresed a segítség lehetőségét. Figyelmed nem csupán önmagadra irányul, hanem a másikra is. Ha társad arca fáradtságot tükröz, pihenni vágyik, akkor hagyod pihenni, esetleg készíthetsz neki egy illatos teát, fürdőt, megágyazol, átvállalod helyette a napi feladatát. Vagy fordítva . Esetleg épp kirobbanó formában van? Mehetnéke támadt? Friss és üde a társad? Lássad ezt meg, és keress közös kirándulási, sportolási lehetőséget! De ha most épp te vagy  ehhez fáradt, legalább engedd meg, fogadd el, ha ő távozni készül az edzőterembe, vagy a szabadba. A kedvesség támogatja a másik embert. Figyelmessége révén kezdeményezővé válik, előre gondolkodik.
A kedvesség készségessé tesz a szolgálatra, együttműködésre, alkalmazkodásra, mindenkor keresi a megegyezés és segítés lehetőségét.
Házastársaddal, munkatársaddal való kapcsolatod elején ugye mindenki a kedvességre törekedett, és ezt nagyon élveztétek? Később persze nyilvánvalóvá váltak a hibáitok, akaratlanul is megbánthattátok egymást, és a kedvességnek vége szakadt, helyére a sértődöttség került. De meddig akarod még dédelgetni a sérelmeidet? Mi lenne, ha újrakezdenétek? Tudsz-e megbocsátani? El tudnád-e ütni a kellemetlen perceket valami kedves meglepetéssel (egy kis humorral, egy bátorító pillantással, vagy egy szem bon-bont az asztalra csempészve, egy kávémeghívással, vagy saját készítésű vacsorával, egy szál virággal, szokatlan segítséggel….), ami feloldhatná kettőtök viszonyát, hangulatát? Ugye ez nem olyan bonyolult dolog? Hidd el, hogy ez neked éppolyan kellemes élmény lesz majd, mint a társadnak. Mert alapvető szükségletünk, hogy adhassunk valamit másoknak. Így érezzük jól magunkat, így vagyunk teremtve. Fáradságod, figyelmességed, kezdeményezőkészséged, adakozásod gyorsan megtérül majd. Csak kezd el! Minden kapcsolat élvezeti értéke attól függ, tudsz-e tenni érte. Nap mint nap. Egy életen át! Nem a másikra várva, hanem „elsőként elöl indulva el”, ahogyan Kipling is fogalmazza csodás versében a „Ha…” –ban. Próbáld ki, micsoda felemelő élmény adni, tenni  valamit a másikért! Ez nem megalázkodás, hanem a kezdeményező, cselekvő szeretet, a kedvesség.
Egy lelkipásztortól hallottam a következőt: „Az a szeretet, amit nem tudunk kimutatni, az nincs is.” – Bizony ez így igaz. Mert a szeretet cselekvő. Ha nem tudod kimutatni, ha nem nyilvánul meg cselekedeteidben, hogy a másik embert szereted, akkor nem szereted. Mindkét esetben van dolgod, akkor is, ha szereted, és akkor is, ha nem. És ez nagyjából ugyanaz: tanuld meg a társad elfogadni, szeretni, és ezt kimutatni. Ne légy rest, győzd le belső ellenállásodat, és csak a pozitív eredményre gondolva tégy valamit, mutasd ki a társadnak, hogy szereted!
A MAI FELADAT:
Azon kívül, hogy továbbra sem mondasz semmi negatív dolgot a társadnak, legalább egy meglepetésszerű gesztussal mutasd ki kedvességedet!
 
(A folytatásban az önzetlenségről lesz szó.)
A cikket a Merj szertni c. könyv alapján írta: V.Ildikó
 
Bevezetés és első rész – a Türelem:
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.