Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A betegségek lelki okai

2013.07.24

 

A betegségek lelki okai
 

elfogadas.jpg

Az emberi test a lélek térképe.
Mondd meg, mi fáj! Eláruljuk, mi van a lelkedben.
Testi betegségeink intő jelek, melyek arról árulkodnak, hogy lelkünkben megszűnt a harmónia. Ha ismerjük az egyes tünetek lelki hátterét, gondolataink erejével ismét helyreállíthatjuk az egészségünkhöz szükséges egyensúlyt.
Egyre szélesebb körben elfogadott az a nézet, hogy az egészség nem csupán fizikai testünk helyes működését jelenti, hanem azt, hogy testi, lelki, szellemi egységként, “egészként”, harmonikusan funkcionálunk. Betegség pedig akkor következik be, ha ez az egyensúly felborul.
 
A betegségek nagy része a lélekből, vagy szellemből fakad. A fizikai testben csak a tünetek találhatók. A hármas egység csúcsán gondolatvilágunk áll, amely, mint egy “irányító központ”, hatással van az érzelmeinkre.
 
Ha például elhisszük, hogy mindenáron meg kell felelnünk másoknak, akkor általában nem a szívünk szerint cselekszünk. Szabadság helyett rabságnak élünk meg mindent, végül elhatalmasodik rajtunk a szorongás és a gyűlölet. Ha például, nem a szívünk szerint élünk, és gyakran hajt minket a gyűlölet, akkor előbb-utóbb szívproblémákra számíthatunk. 
 
Vagy például aki dühét, gyűlöletét nem tudja kiadni magából, azaz lenyeli a mérgét, egy bizonyos idő után gyomorpanaszokat észlel, de számolhat nyálkahártya-gyulladással vagy gyomorfekéllyel is.
A hólyaggyulladás szintén a visszatartott harag, és gyűlölet, vagy épp a szomorúság miatt keletkezik. Tartós munkahelyi sikertelenség eredménye lehet egy derékzsába, az pedig, aki állandóan túlhajszolja magát, sokat vállal magára és mégis mindent tökéletesen szeretne elvégezni, ellenben nem tűri a kritikát, könnyen fájdalmas, és nehezen szűnő migrént kaphat.
 
Ha  egy negatív érzelem kibillent minket az egyensúlyunkból, és ez az állapot tartósan fennáll, akkor a szervezetet átjáró energiák nem tudnak megfelelően áramlani.  Elakadások, blokkok keletkeznek, amelyek szintjén az egyes szervekben kezdetben kisebb funkciózavarok, később egyértelműen kimutatható betegségtünetek jelentkeznek.
 
A betegségtünetek figyelmeztetnek  arra, hogy felfogásunkon, hozzáállásunkon, életmódunkon változtatnunk kell. Ezekre az intő jelekre ha mint jelképekre tekintünk, könnyebben megérthetjük lelkünkben rejlő, sokszor elnyomott problémákat.
Abraham Maslow
"Ha nincs fájdalom, fejlődés sincs."
Ha hajlandóak vagyunk szembenézni önmagunkkal, szembesülni  a lelki problémáinkkal  anélkül, hogy nem mást teszünk felelőssé boldogtalanságunkért, betegségükért és nem csak kívülről várjuk a megoldást,  akkor a betegség nem egy félelmetes ellenség, hanem az egészség útjának iránytűje lesz, amely a javunkat szolgálja. Egy tanító, aki segít, ha készek vagyunk tanulni.
Ahogy a tudat képes megbetegíteni a testet, ugyanúgy meg is tudja gyógyítani, ha megengedjük neki. A gondolat ereje segíthet visszanyerni egészségüket. Minden gyógyulás kulcsa a saját tudatunkban van. Biztosat nem ígérhetünk, de talán érdemes elgondolkodni az elméleten - ártani nem árt. Tehát ne csak testünk ápolására fordítsunk hangsúlyt, törődjünk a lelkünkkel is! Kényelmesebb persze csak a tüneteket kezelni gyógyszerekkel vagy egyéb módon, de ettől a problémát kiváltó valódi ok nem fog megszűnni, és később újra előtör valahol.
 Az egészség igazi útja a helyes önismeret, a pozitív gondolkodás, önmagunk és mások elfogadása, valamint a szeretet, a béke, az egyensúly és a harmónia megteremtése lelkünkben.
 Ha megbetegszünk, érdemes a tüneteket alaposan megvizsgálni, és elgondolkodni azon, hogy vajon az orvosi segítség mellett mit tehetünk mi magunk saját gyógyulásunkért.
 
 Miközben az orvos felírja neked a gyógyszert, érdemes elgondolkodnod, hátha vannak lelki kiváltó okai is a bajoknak. Persze azt nem állítjuk, hogy minden egyes fájdalomnál szentírásnak kell venni az alábbi táblázatot. Például ha influenzajárvány tombol, és te is köhögni kezdesz, nem kell azonnal megijedned, hogy akkor valamit biztos nem jól csináltál.
 Ám a sorozatosan visszatérő, vagy az előzmény nélküli betegségeknél talán eltűnődhetsz azon, nincs-e némi igazság abban, hogy lelki okai lehetnek. Ha másért nem is, kíváncsiságból azért kikeresheted, hogy az adott szervnek vagy testrésznek mi a szimbolikus jelentése, és az ott jelentkező fájdalmak mire utalhatnak.
 
Miről árulkodnak a betegségei?
 
Achilles-ín: Érzelmi túlfeszítettség, földhözragadtság
Adison kór: Súlyos érzelmi alultápláltság. Az én ellen irányuló harag
Agyalapi mirigy: Irányító központ (mások irányítanak).
Agyalapi mirigy (hipofízis) zavara: Zavarja, hogy irányító szerepet tölt be.
Agydaganat: Helytelen beidegződések, önfejűség. Merev gondolkodás.
Agyrázkódás: Az eddigi út és a gondolkodás megtörése, irányváltás szükségességét jelzi.
Ágybavizelés: Rettegés valakitől, az egyik szülőtől (lehet karmikus emlékkép). A húgyhólyag sírása, helytelen bánásmód, a körülmények elleni tiltakozás, túlzott követelmények, belső feszültség.
Ájulás: Félelem. Erőt meghaladó feladat. Nem akar tudomást venni a külvilágról, ez már sok. El akar menekülni a világ és a problémák elől. Önvédelem. Kiszolgáltatottság érzés, cselekvőképtelen állapot, felelősség előli menekvés, adott szituáció elkerülésének szándéka, túlzott követelmények.
Állkapocs problémái: Harag, neheztelés, bosszúvágy, agresszivitás.
Álmatlanság: Félelem, nyugtalanság, bűntudat. Félelem a szellemvilágtól. Fél a kiszolgáltatottságtól, az odaadástól és a védtelenségtől, a haláltól. Bizalmatlanság az élet folyamata iránt. "Mesterséges énkép", görcsös önkontroll, elengedés, átadás hiánya. Elégtelen körülmények (fekhely, zajok, hőmérséklet).
Álterhesség: vágy a tiszta anyaságra
Alvás-problémák: halál-kérdés
AIDS: Önmegtagadás. A nemi öröm bűntudat forrása. Az önbizalom hiánya
Ajakrák: Lenyelt sérelmek, mások hibáztatása.
Alcheimer kór: Az ember el akarja hagyni ezt a bolygót. Nem tud szembenézni a valósággal. Megtagadja a világgal való együttműködést. Reménytelenség, tehetetlenség, harag.
Alacsony vérnyomás: Fél a felelősségtől, nem mer elmenni a végsőkig.
Alhasi görcsök: Félelem, bizonytalanság. Megállítani a folyamatot.
Alkar: Cselekvőképesség
Alkoholizmus: Vágy a konfliktusmentességre, barátságos kapcsolatokra. Talajvesztettség. Feleslegesség, üresség, bűntudat érzése. Az értéktelenség tudata, kishitűség, lelkifurdalás. Önmagam tagadása.
Allergia: Az allergén által szimbolizált tulajdonságot elutasítod. Pollenallergia  esetén például a szexualitást, megtermékenyítést, szőrallergia esetén a kedveskedést, szeretetet nem tudja elfogadni, porallergia esetén pedig a tisztátalanságot. Kire allergiás? Lemondás a hatalomról. Saját erőben való kételkedés. Teremtő elementálok fel nem ismerése.
Anémia: (vashiány) Az öröm hiánya az életben. Félelem az élettől, haszontalanság érzet.
Anorexia: Az élet megtagadása. Szorongás, önutálat, elutasító magatartás.
Angolkór: Érzelmi alultápláltság. Szeretet és biztonság hiánya.
Aranyér: Határozatlanság, rugalmassághiány.  Múltból átmentett harag. Zavarok az elengedésben. Leterheltség, aggódás a határidők miatt.
Arc: Nyíltság, önkifejezés, a leginkább magunkról beszélő rész
Arcideggörcs: Állandóan maszkot hord, nem önmagát adja
Arthritis: Csökkent mozgékonyság, merevség, makacsság, belső melegség hiánya, merev normák és korlátok
Arthrosis: Szellemi-lelki elváltozás, önnön létünk deformálódása, hibás magatartás, nehézkesség
Asztma: Az életben sok sérelmet nyelt le, és egyszerre szeretne megszabadulni tőlük, illetve többet szeretne kapni, mint amennyit ad. A világ piszkosságának taszítása. Fojtogató, elnyomó szeretet. A beteg képtelen lélegezni önmagáért. Az érzelmek elnyomása. Sírás elfojtása. Elnyomott dominanciaigény, elfojtott agresszió, kielégítetlen szabadságvágy.
 
 
Balesetek: Magatehetetlenség, kitörni vágyás, agresszivitás."Kicsúszott a lába alól a talaj", "elvesztette az egyensúlyát", "kizökkent a kerékvágásból", nincs összhangban magával.
Baleset, csonttöréssel: Nem a helyes úton jár, túl merev, változásra van szüksége. Magatehetetlenség, kitörni vágyás. Agresszivitás, lázadás a hatalom és a körülmények ellen.
Baloldalon megjelenő elváltozások: Az anyához fűződő érzelmi problémák, az anyához való viszonyt  érdemes megvizsgálni. Jelképezi még múltban történt, máig el nem fogadott dolgokat, az érzelmi oldalt.
Bénulás (általában):Mély gyökerű félelem, nem engedi önmagát érvényre jutni, érzelmi gátlások, belső feszültség
Belek: Szükségtelen elengedése, illetve el nem engedése.
Bélpanaszok: A szükségtelen régi dolgok elengedése félelemmel jár
Bélrendszer: Ellenséges érzelmek
Boka: Mozgékonyság, irányváltoztatás képessége, felemelkedés a földtől, elrugaszkodottság
Bőr: Az egyéniség védőburka. Elfojtott harag. Fenyegetettség érzete. Érzelmi állapot visszatükröződése.
Bőrbetegség: Túlzottan zárkózott, rideg és keménység. Képtelen a gyengédségre és a nyíltságra. Elfojtott harag. Szorongás, nyugtalanság, Fenyegetettség érzés.
Bőrkeményedés: Merev nézetek, elképzelések, állandó rettegés.
Bőrkérgesedés: Ez a védőpáncél növesztése a bántó ingerek ellen utal a védtelenség, veszélyeztetettség érzetre
Bőrkiütés: felhívás, hogy többet foglalkozzon önmagával, valami "viszket" - nem hagyja magát elfojtani
Bőrpigment hiány Vitiligo: Kötődés hiánya, kitaszítottság. Elszigetelődés
Bright kór Gennyes vesegyulladás: Alacsony önérték, állandó kudarc, veszteség érzete.
Bulimia: Félelem, fenyegetettség, az életveszélyes érzés. Önmagunk el nem fogadása.
 
 
Candidiasis/ gombás megbetegedések: Szétszórtság, frusztráció, harag. Vágy az emberi kapcsolatokra, de bizalmatlanság mások iránt.
Celluitis: Ragaszkodás a múlt fájó emlékekhez. Nehézségek az előrehaladásban. Rettegés az önállóságtól. Megrekedés egy gyermekkori traumában.
Cikluszavarok: saját szereppel való elégedetlenség, akaratosság, az "odaadás" képességének hiánya
Cukorbaj: Alakulófélben lévő szexuális képesség, csalódottság, csökkentértékűség érzete, önszeretet hiánya, élet szeretetének, élvezetének hiánya. Szeretethiány, nem tudja befogadni a szeretetet.A cukor (a szeretet jelképe) nem tud beépülni a sejtjeibe, és felhalmozódik a vérben. Igényli a szeretetet, de nem tudja feldolgozni, így nem él teljes életet. Visszafogottság, mély fájdalom. Csak keserűség maradt, semmi frissesség, édesség. A szeretet megtagadása. Sóvárgás a múlt emlékei iránt. Pl. szép lehetett volna, ha…
 
 
Csalánkiütés: Titkos félelmek, a dolgok eltúlzása.
Csecsemőkori légúti betegségek: Félelem az élettől, nem jó itt lenni érzés.
Csecsemőmirigy: Az élet veszélyes. Mindenki ellene van.
Csípő: Döntő pillanatban az egyén fél lépni.
Csípőbántalmak: Félelem előrelépni. Több önbizalmat!
Csomók: Neheztelés, kudarcélmény, lelkifurdalás
Csontok: Szilárdság
Csonttörés: Lázadás a halalom ellen, merevséget jelez. Bizonyos területen "bekeményített", a rugalmasság hiánya, múltbeli "törésre" vitte a dolgot, újrakezd valamit. A gyógyulási idő alatt változtatni kell ezen.
Csontvelőgyulladás: Harag, csalódás az életben. Támasznélküliség.
Csorgó orr: Elfojtott sírás, tehetetlenségérzet.
Csukló: Lendület és fesztelenség.
Comb: Az előrehaladáshoz, járáshoz szükséges erő
Csontdeformálódás: Rugalmatlanság, merev gondolatok, szellemi túlfeszítettség.
 
 
Dadogás: Bizonytalanság érzet. Önkifejezés hiánya. Kimerültség. Nem szabad sírni. Nem veleszületett dadogásról van itt szó.Félelem a felgyülemlett érzelmektől, az állatiastól, az ösztönszerűtől, a testiségtől, kontroll utáni vágy, nem vállalja önmagát.
Daganat: Régi sérelmek, megrázkódtatások őrzése, lerakódása. Lelkiismeret- furdalás. Önfejűség, merev gondolkodás, helytelen programozás.
Méhdaganat, cista: Nemiségben esett csorba.
Depresszió: Menekülés az aktivitástól, elfojtott dolog félelemben tart, nem önmaga, érzelmeit nem hagyja megnyilvánulni, valójában nem él
Derékfájás: Túlhajszoltság.
Dohányzás: Vágy az önmegvalósítás szabadságára, kapcsolatteremtésre
Duzzanat: Merev gondolkodás, régi fájdalmak cipelése.
 
Ekcéma: Kibékíthetetlen ellentétek harca, érzelmi kitörések, kifakadások hiánya, félelem a szeretettől.
Elfásultság: Elszigetelődés, elfojtott érzelmek
Elhízás: Boldogtalan, úgy érzi, nem fontos, kilátástalannak látja a jövőt. Esetleg a plusz kilók mögé próbálja elrejteni nőiességét. Túlsúlyosság belső üresség, szeretet éhség, gyöngédség iránti vágy, én gyengeség, hamis énkép
Elmebaj: Menekülés a családból. Eltávolodás a valóságtól. Elkülönülés. Nem veleszületett elmebajról van szó.
Emésztési probléma: Valamit nem tud megemészteni, lenyeli a mérgét.
Emlékezetkihagyás: Amnézia – Félelem, menekülés az élettől, akaratgyengeség.
Epe: Agresszió, keserűség, bánat
Epekő: Lerakódott fájdalom, sérelem.
Epebántalmak: Visszanyelt düh és agresszió, önkifejezés, önvállalás, önmegnyilvánulás hiánya.
Keserűnek érzi az életet. Keménység. Rosszallás. Büszkeség. A múltat nem tudja elfogadni.
Epilepszia:  Az üldözöttség tudata. Az élet elutasítása. Belső küzdelem. Önpusztító erők. Túlzott nyugtalanság, önmegtagadás.
Égési sérülések: Harag, lángoló gyűlölet, heves indulatok.
Émelygés, hányinger: Egy gondolat, egy élmény elutasítása. Félelem.
Emésztési panaszok: Szellemi túltápláltság, bírálat megemésztésére való képtelenség vagy vonakodás. Agressziók - nem tudja elengedni magát
Érproblémák, vérproblémák: Szeretet áramoltatásának problémája.
Érelmeszesedés: Ellenállás, feszültség. Szűklátókörűség. Elfordulás az értékektől.
Étvágy (nagy): Biztonságérzet hiánya, biztonságvágy. Félelem, saját érzelmek megvetése.
Beteges éhség: Az életveszélyes, félelem, fenyegetettség.
Étvágytalanság: Félelem, veszély és fenyegetettség érzet
 
 
Fájdalom: Figyelemfelhívás, amelyik szervet érinti, annak a területnek szimbolikus jelentését figyelembe véve. Erőteljes figyelmeztetés arra, hogy meghallja a test üzenetét, lehetőség az átalakulásra. Pangásra vagy elzárkózásra utal.
Fájás: Ne kelljen hallani.
Farkasvakság: Félelem a bizonytalanságtól, az ismeretlentől
Fehérfolyás (ha rendellenes): Meggyőződés, hogy a férfiak kihasználják a nőket. Kiszolgáltatottság. Egy partner ellen irányuló harag.
Fej: Irányítás, gondolkodás, racionalizmus
Fejfájás, migrén: Maximalista vagy másokkal szemben, túlhajszolod magad. Nem tűröd a kritikát. Az Én alábecsülése. Önkritika, félelem. "Töröm" a fejem, gondolati feszültség, tusakodás, túlfeszített szellemi tevékenység, mértéktelen becsvágy, görcsös akarat.
Fekély: Lelki fájdalom önbizalomhiány, emésztő gond.
Felkar: erő a cselekvéshez
Felfúvódás: Konfrontáció az emészthetetlennel, ellenkezés által kiváltott belső feszültség, elégtelen tolerancia
Félelem: Beszűkült tudat, megoldatlan életfeladatok, fejletlen "öntudat"
Fertőzés: Harag, bántalom, ingerültség. Általában heves, öntudatlan szembeszegülés, felszólítás a célkitűzésre, következetességre.
Ficam: Harag, ellenállás. Ragaszkodás a megszokott útirányhoz. Merevségből kimozdulni. 
Fog: Agresszió, vitalitás. Elhatározások. Rágódás a helyzetek miatt. Fontos döntések halogatása. Képtelen az átgondolásra és határozásra.
Fogíny: Ősbizalom
Fogproblémák: Fontos döntések halogatása. Képtelenség az átgondolásra és határozásra, valamint az e miatti feszültség. Vágy megtagadása.
- Fogfájás: Valamit nem tesz meg, pedig szeretné. A vitalitás hiánya.
- Fogínysorvadás: Belső tartás gyengülése, érzékenység, képtelenség, hogy átrágjuk magunkat a dolgokon, eredendő bizalom hiány, felhívás aktív cselekvésre
- Fogszuvasodás: Csökkent szilárdság, keménység és tömörség, nehézségek előli kitérés, megoldás helyett a problémák elfojtása,
Fojtó érzés: Szorongások
Foltokban hulló haj: Szervzónák figyelembevételével jelez rendellenességet
Frigiditás, impotencia: Félelem az ismeretlentől, az odaadástól, az önkontroll elvesztésétől, a haláltól, a megnyílástól, és a sikertelenségtől. A nemi örömök elítélése, megtagadása. Érzéketlen partner. Túlzott önkontroll, önuralom, öntudatlan elfojtott viselkedésminta, "alárendelt szerep" elutasítása
Fulladásos roham: Az élet veszélyes. Megrekedés a gyermekkornál.
Fülbetegségek: Nem akar meghallani valamit, nem figyel a belső hangra.
Fülfájás: Harag. Nem akar valamit meghallani, nem figyel a belső hangra, intuícióira. Túl nagy a zűrzavar körülötte. Veszekedő szülők. Olyat hallott, amit nem „kellett” volna. Elfojtott belső konfliktus, engedelmesség hiánya, befelé figyelés hiánya, túlságosan mások kívánságaira hallgatás
Nagyothallás: Merev a saját környezetével szemben, lezárja magát
Fülcsengés: Az őrangyal figyelmeztetése.
Fülzúgás: Nem a belső hangra figyel.
 
 
Gerinc, hát: Támaszt keres, vagy túl sok a teher rajta
Gerincoszlop: Az élet hajlékony tartóoszlopa.
Gerincproblémák: Az egyenesség, őszinteség, emberség jelképe.
Gerincoszlop görbülése: Merevség, kitartás a régi elképzelések mellett. Akaratgyengeség, hitehagyottság.
Gerincferdülés: Egyik fele túl hangsúlyos a másikkal szemben
Gégehurut: Nem meri felemelni a hangját. Dühében szóhoz sem jut. Neheztel a hatalomra.
Golyva, strúma: Áldozat, kudarcok, kielégületlenség (megértés hiánya). Elég volt a bántalmakból, egzisztenciális fensőbbségérzés
Görnyedtség: Bizonytalanság, összehúzza magát, az élet csapásai alatt megtört
Görcsök: Görcsös ragaszkodás, feszültség, aggódás, megragadás.
Gyermekbetegségek (általában): Külvilághoz való alkalmazkodási folyamat, érlelődési lépések, az adott körülményekkel való összeütközés.
Gyógyszer, kábítószer-függőség: Menekülés az én elől. Önszeretet hiánya.
Gyomorpanaszok: Túl sokat töpreng, valamit nem tud elengedni.
Gyomor bántalmai: Rettegés az ismeretlentől. Alkalmatlanság az új átlényegítésre.
    Fekély:Önbizalomhiány. Mások kedvébe próbálj járni. Elfojtott agresszió.
    Égés:
Önmarcangolás, aggódás, félelem (maró). Elutasítás, agresszió, düh, kellemetlen helyzettel való szembesülés, kedvetlenség
    Hurut:Örökös bizonytalanság. Leépülés érzete. Bosszankodás, harag, félelmek, agresszivitás, hektika, nincs idő a dolgokat "megemészteni", bele-nem-egyezés, elnyomott konfliktus
    Rontás: Rettegés, mohóság, irigység, szorongás.
Gyulladás: Nem tud feldolgozni egy problémát, mert fél tőle.    

 
 
Haj: Szabadság, hatalom, saját terület határai, antenna, külső inger felvétel
Hajhullás, korpásodás: Új korszak kezdete, vagy a visszahúzódás jele. Kimerültség, életerő csökkenése, hiányos táplálkozás, terhelt psziché
Hányás: Elutasít valamit; undor jele.
Hasmenés: Nem tudja hasznosítani a tapasztalatait, ezért azok csak átrohannak" rajta. Elutasítás, kapkodás. Szorongás, félelem és vonakodás az életfeladatokkal való megbirkózástól, élettől való félelem, csökkent rugalmasság
Hasi panaszok: Egzisztenciális félelmekre utal.
Hascsikarás: A környezetben mindenki ingerült és bántóan viselkedik.
Hasnyálmirigy:  Az élet édessége.
    Felsőrész– Érzelmi háttér hiánya, szeretet elfojtása, hiánya, - jövőt szimbolizálja.
    Közép – Bűntudat, múlt terhei, az élet terhes – jelen.
    Alsórész– Bizonytalan anyagi háttér – derék – múlt.
Hátfájdalmak: Szellemi túlterhelés, frusztráció, túlzott felelősségvállalás, támogatás hiánya, bűntudat, félelmek, ellenszenv, aggodalom
Heg: Egy lelki sérülés mély nyomot hagyott.
Hepatitisz: Ellenállás a változásra, félelem, harag, gyűlölet, düh.
Herpesz: Undorodás valamitől. Heves belső tusakodás, elégedetlenség vagy agresszivitás, szellemi-lelki feszültség, belső konfliktus
Hidegrázás: Szellemi beszűkülés. Visszahúzódás. Hagyjanak békén.
Hordó-mellkas: Felfújja magát, erősebbnek mutatja magát
Hólyaggyulladás: Visszafojtott érzelmek, érzelmi telítettség jele pszichés nyomás alatt áll.
Húgyhólyag: Pszichés nyomás, érzelmi telítettség,  "altesti sírás"      
Húgyhólyag panaszai: Ragaszkodás idejétmúlt nézetekhez, szorongás érzelmi beszűkülés, érzelmek visszatartása.
Hörghurut: Elmérgesedett családi légkör. Heves viták. Olykor túl nagy a csend.
 
 
Idegek: Kapcsolat a külvilággal. Információcsere.
Idegesség: Lázas kapkodás, bizonytalanság, aggódás, erőfeszítés. Szorongás, stressz, túlterhelés, félelem a következményektől, belső feszültség, kiegyensúlyozatlanság, lelki nyugalom hiánya. Helytelen táplálkozás.
Idegösszeomlás: Túlzott Én központúság.
Időskori panaszok: (általában) megoldatlan életfeladatok, lazítási képesség hiánya, ifjúkori bűnök következményei.
Impotencia: Kényszer a bizonyításra, bűntudat, feszültség, előítéletek, gyűlölet egy korábbi partner ellen. Félelem, teljesítménydrukk, tapasztalatlanság, hamis várakozások, bizonytalanság, megértés hiánya.
Influenza: Tömeghisztéria, befolyásolhatóság.
Isiász: Képmutatás, rettegés a jövőtől, anyagiak miatti félelem. Valódi vagy képzelt túlterhelés, "valami az idegeimre megy", kisebbrendűségi érzés, túlzott felelősségvállalás, belső szorongás
Ínhüvelygyulladás: Nem enged utat a cselekvőképességnek, leblokkolja. Elutasító lelki magatartás a munkával szemben - túl sokat kívánnak, kihasználnak, túlterhelnek.
Ízületek:  Az élet fordulópontjait és a könnyed váltást jelképezi.
    Reuma: Egy ízületre terjed ki: Elnyomottság, becsapottság érzete, a körülmények ócsárolása.
    Ujjakra, vagy több ízületre terjed ki: Büntetni, visszavágni. Szemrehányás, kifosztottság.
    Ujjak: Hüvelyk – Intellektus, aggódás.
    Mutató – Ego, félelem.
    Középső – Harag, nemiség.
    Gyűrűs – Bánat.
    Kisujj – Család, színlelés.
    Kar : Képesség az élmények befogadására.
    Kelés: Harag, forrongás, háborgó indulatok.
    Kéz: Tart és kezel. Megmarkol, szorít, megragad, elenged, simogat, odavág.            
Izomgörcs: Hibás szellemi-lelki magatartás, egyoldalúság, túlzott becsvágy, mértéktelen akarat, görcsösen makacs viselkedés
Izomsorvadás: Cselekvő képesség elvesztése, problémák, feladatok megoldásától való húzódozás, kudarctól és következményeitől való félelem
 
 
Jobb oldalon megjelenő elváltozások: Az apához fűződő érzelmi viszonyodat érdemes megvizsgálni. Ész, racionalizmus.   
                 
Kancsalság: Egyoldalú látásmód. Lelki rugalmasság hiánya, dolgok helytelen rangsorolása, látszat mögötti valóság meglátásának hiánya
Kényszeres evés: Ingerhiány.
Kéz: Felfogás, cselekvés, tenyér-kézfej kettősség
Kiütés: Türelmetlenség, gyermetegség
Kisebbrendűségi érzés: Szeretnivalóság, önszeretet hiánya, negatív énkép, nem tudja ki ő valójában.
Klimax problémák: Félelem a nőiesség elvesztésétől, az öregedéstől. Önbizalom hanyatlása.
Koleszterin: Az öröm csatornái elzáródnak, félelem az öröm elfogadásától.
Kóros soványság: Megtagadja az életet, elfojtja a nemiségét, bűntudat, önutálat, szorongás.
Koszorúér-elmeszesedés: Az érzelmek visszafojtása.
Köhécselés: Nem meri kimondani a véleményét, de jelzi, hogy van.
Könyök: Irányváltoztatás. Új élmények befogadása, elhárítás
Köröm: Agresszió, bizonytalanság, védelem.
Köröm rágása: Önemésztés, gyermeki dac. Belső feszültség, agresszivitás, feloldatlan ellentétek, vélt vagy valós igazságtalanság.
Köszvény: Uralkodási vágy, türelmetlenség, harag. Megmerevedett öntudat, parancsoló, domináló viselkedési stílus, nem akar szembenézni önmagával.
Kötőhártya-gyulladás: Fájdalmat okoz valaminek a belátása. Harag, csalódottság az életben látottak miatt. Konfliktuskerülés, túlzott követelmények, beleegyezés hiánya.
Kövérség: Önvédelem, túlérzékenység, védőpajzs,
Kötőszövet gyengeség: Túlzott engedékenység, érzékenység, utólagos és csekély rugalmasság
 
 
Láb: comb – Ragaszkodás koragyermekkori traumához.               
Lábfej: A gyökereket, ősökhöz való viszonyt szimbolizálja. Önmagunk, az élet és a többiek megértése.
Lábfejpanaszok: Nem tisztázott a múltja, gyökértelennek érzi magát. Rettegés a jövőtől, megfenekléstől.
Lábszár: túlfeszített tempóban halad. Rettegés a jövőtől, az előrehaladás megtagadása.
Lábujjhegyen járás: Folyamatos emelkedettségre vágyik.    
Lágyéksérv: feszültség, terhelés feldolgozásának gyengesége, valami "megszakadt" benne, önvádra való hajlam, túlzott elbizakodottság
Láz, hőemelkedés: Izzó harag.
Leukémia: Az élet befogadásának képtelensége. Belső gyötrődés, önkínzás, kétségbeesés.
Légzés: Az élet befogadásának képessége.
 
       
Magas vérnyomás: Túl merev, görcsöl egy problémán, de nem tudja megoldani.
Mandulagyulladás: Félelem, elfojtott érzelmek és ambíciók, önkifejezés hiánya. Nem tud, nem akar lenyelni valamit, értetlenség veszi körül, nem tudja egyediségét kifejezni.
Máj: A harag és alacsonyabb rendű érzelmek székhelye.
Májbetegségek: Túl dühös és haragvó. Méregtelenítés, felismerés, védelem a károsnak vélt dolgoktól, a tapasztalatok beépítése. Örökös panaszkodás. Állandóan hibát keres önmagában és tetteivel igazolja azt.
Medence: Nemi tartás
Meddőség: Nincs belső igény az anyaságra, vagy félelem az élet természetes menetétől.
Megfázás: Kevés öntörődés, lazítás, túl sok számára az idegen és vagy hamis dolog
Mell: A nőiesség, gondoskodás és az anyaság szimbóluma.
Mell panaszai: Az anyasággal, gondoskodással van problémád.
Mell ciszta – Túldédelgetés, gondoskodás.
Csomók – Basáskodó magatartás.
Feszülés – Táplálék megvonása.
Mellkas: rugalmasság, zártság
Melléküregek: Egy szeretett személy bosszúságot okoz.
Mellékvese: Kishitűség, önhanyagolás, szorongás.
Menstruáció: önfeladás, odaadás, elengedés, ritmus, nőiség
Menstruációs zavarok: Nőiesség elutasítása, bűntudat, rettegés. Felelősségtől való félelem, öntudat önkorlátozása, új befogadásának korlátozottsága. Saját hatalom átruházása a külvilágra. Idegenkedés a női test folyamataitól.
Merev nyak: Egyoldalú felfogás, hajlíthatatlanság.
Migrén: Kitörési vágy. Ellenállás az élet természetes menetének, szexualitás keltette szorongások. Fejben megélt szexualitás.
Mióma: Álterhesség
Mutálás: Nem tudja, hogy milyen helyzetben milyen hangot használjon    
Mozgásbetegség: Rettegés az események fölötti uralom elvesztésétől. (utazási-, tengeri-, légi-betegség) lazítási készség, képesség hiány, kiszolgáltatottság, elkerülhetetlenség érzés, dolgok irányítási kényszere
Mosakodási kényszer: Valódi vagy képzelt bűn érzése, rossz lelkiismeret, belső kényszer a jóvátételre, vágy, hogy "tisztára mossam" magam.
 
 
Nagyothallás: Merev a saját környezetével szemben, lezárja magát. Hallani-nem-akarás, azt hiszi "nem hall jól", élet finom árnyalatainak tagadása
Narkolepszia – alvás kényszer: Elhárítás, rettegés. Menekül a feladatok és körülmények elől.
Nátha: Zavarodottság, sok minden zajlik egyszerre. Érzelmi zaklatottság, kisebb sérelmek. El akar zárkózni a külvilágtól, a kommunikációtól. Torkig van valamivel, belső tisztulási folyamat, dolgok "beindultak"
Női mell: anya-gyermek kapcsolat
Női szervek betegségei: Nem éli meg a nőiségét, elutasítja a szexualitást.
 

Nyak: Mást mond az ész, és mást a szív.
Nyaki problémák: Nincs összhangban az esze és a szíve, mást súg az  egyik, mint a másik.
Nyak panaszai: Önfejűség, hajlíthatatlanság.
Nyáktömlő gyulladás: Elfojtott harag.
Nyelési nehézségek: Tények tagadása, a dolgok elfogadásának hiánya
Nyírok betegségei: Figyelmeztető jel. Az elmét ismét az élet legfőbb dolgai, a szeretet és a boldogság felé kell fordítani.
Nyirokmirigy gyulladás: Az élet lekicsinylése, mások hibáztatása, áthárítás. Beteges önkritika. Hozzáállás mindenhez. „Hát nem borzasztó?”
 
 
Oldalak: Test jobb oldala az ész és a racionalizmus, bal oldala a szív és az érzelmek jelzője. A fejen ugyanez pont fordítva van.      
Orr: Emóciók, szex, büszkeség
Orrdugulás: Megakadályozza az érzelmei áramlását.
Orrsövényferdülés: Érzelmei túlságosan egy oldalra hajlanak.
Orrvérzés: Önfeláldozás. Igény a megbecsülésre. Mellőzöttség és el nem ismertség érzése. Esdeklés a szeretetért.
Orrpolip: Nem kívánt gyermek, veszekedések.
Ödéma: Nem akar valakit, vagy valamit elbocsátani.
Övsömör: Segélykiáltás a kapcsolatokért, félelem, bizalmatlanság, és védekezés a kapcsolatok ellen - érzelmi, gondolati "ördögi kör"
 
      
Pajzsmirigy ha alulműködik: Fél a változástól, elzárkózik a fejlődéstől.
Pajzsmirigy ha túlműködik: Ijedtség sok  stressz, nincs határozott jövőkép, zavaros jövőkép. Sértődöttség. Soha nem teheti azt, amit akar. Mikor kerül sorra? Elfojtott agresszív és elutasító érzelmek, túlfokozott belső aktivitás, állandó "vegetatív harci készültség"
Parkinson-kór: Ellentétes belső erők mozgatják, kilátástalan konfliktushelyzet, valamit le kell rázni, meg kell szabadulni tőle
Petefészek: A teremtés kiindulópontja. Kreativitás.
Pikkelysömör: Túlzottan védi magát, fél a sebezhetőségtől. Egyfajta páncélképzés, védőpáncél a csigaházhoz. Félelem a megbántástól. Az érzékek és a szellem eltompítása, érzések elfojtása. Bensőségesség utáni vágy.
Porckorongsérv: Talajvesztettség, határozatlanság, döntésképtelenség.
Prosztata: férfias agresszió
Prosztata-bántalmak: (általában) Belső szorongás, nem tudja megtenni amit akar, nem állja meg a helyét, elvárásoknak akar eleget tenni
Púp: Kizárja magát a közösségből, feladata van.    
 

Rákos daganat: Mély sebek, neheztelés régi sérelmek miatt. Titkos bánat emészti a testet. Gyűlölet, kétségbeesés. Elfojtott harag, bánat. Rendezetlen egyéni élethelyzet, csökkent védekező képesség, belső elszigeteltség, negatív érzelmek megszaporodása.
Rekedtes hang: Ha csak a torokból képzi a hangját, nem adja ki teljesen magát, titkolózik a környezete előtt.  "Szótlanság", tehetetlenség érzés, belső konfliktus, nincs mit mondani.                  
Reuma: Önmagát és kapcsolatait nem tudja elfogadni. Tehetetlenségérzet, szeretethiány, keserűség, neheztelés. Felgyülemlett düh, méreg, agresszió, bosszúvágy - belső gátlások - agresszivitás okozta izomfeszültség.
Ritmus: Univerzális rend, élet, polaritás
Rövidlátás: Bizonytalanság a jövőt illetően. Külvilágtól való félelem, teljesítménydrukk, stressz, előrelátás hiánya, félelem és gátlás az agresszivitás kifejeződésével szemben.
Kóros rendszeretet: Belső bizonytalanság, támaszkeresés, elismerés és siker iránti vágy, kiegyensúlyozatlanság.
Rosszullét hányással: Valami émelyítővel került szembe, körülmények elutasítása, védekezés tőle, valami jövőben történő dolog félelme, elutasítása.
 

Sarkon járás: Nem hagyja kibillenteni magát egyensúlyából
Sclerosis multiplex: Merevedett gondolkodás. Keményszívűség, vasakarat, hajlíthatatlanság.
Sérv: Megszakadt kapcsolatok, nyomasztó gondok, túlerőltetés. Félreértelmezett önkifejezés. Túlzottan túl terheli magát.
Struma: Fensőbbségérzése saját magát fojtogatja
Soványság: Magas eszmények, kapcsolat és kötöttség elutasítása - rossztól, alantastól, érzékitől való megszabadulni vágyás
Stressz: Önteljesítmény sikertelenség, mértéktelen becsvágy.
 
 
Száj: Befogadás, kommunikáció, kapcsolat a külvilággal
Száj betegségei: Megingathatatlan nézetek, merev gondolkodás, zárt világkép.
Szem betegségei: nem szívesen látja, ami életében végbemegy. Valamit nem akar meglátni. Ha rövidlátó, akkor a  jövőbeni dolgokat hárítja, távollátás esetén pedig az orra előtt levő  dolgok felett huny szemet.
- Gyermekeknél rövidlátás: A jövőkép bizonytalan Távollátás: Rettegés a jelentől.
- Összetérő kancsalítás: Nem akar szembesülni a külvilággal, önellentmondás.
- Szemtengelyferdülés: Fél szembesülni önmagával.
- Széttartó kancsalítás: Nem mer szembenézni a jelennel.
- Szürke hályog: Képtelen boldogan előretekinteni. "redőny", nem akar látni valamit, tompítja a látottakat. Anyagcserezavar, szellemi-lelki "mozgáshiány", megmerevedett nézetek, világ iránti érdeklődés hiánya.
- Retina leszakadás: Az anyag eltereli a szellemtől a figyelmet.
- Zöld hályog: Engesztelhetetlenség. Régi sérelmek okozta feszültség túlnyomása. Érzelmi gátlás okozta belső nyomás, mélyen gyökerező depresszió, megoldatlan és elfojtott problémák, lazítás hiánya. Visszafojtott könnyek
- Szaruhártya gyulladása: Engesztelhetetlen harag.
- Szürkületi vakság: Rossz látásmód, csukott szemmel nézi a világot, rossz irányú szemléletmód.
Szédülés: Bizonytalan és ingatag. Csapongás, szétszórtság, szemlélődés, külső ingerek elutasítása. Belső egyensúlyhiány, csekély önbizalom, szeretné, ha minden "körülötte forogna", nem figyelnek rá eléggé.
Székrekedés: Nem szeret adni. Ragaszkodás az idejét múlt nézetekhez, megragadás a múltban, fösvénység.
Szélgörcs: Szorongás, megemészthetetlen gondolatok, érzelmi túltelítettség.
Szenvedély betegségek: (általában) Sóvárgás "önmagunk" után, "öntudat" hiánya. Másra vágyik, szeretne kitörni. Keresés, ingerhiány, vágyakozás jele.
Szív: Szeretet és biztonság középpontja.
Szívpanaszok: Túl sok a gyűlölet és részvétlenség, nem a szíve szerint  él.
Szív betegségei: Érzelmi válság, örömtelenség. A szív megkeményedik, hajlam a stresszre.
- Szívroham: A pénz utáni hajsza kiszorítja a szívből az örömöt.
- Szívkoszorúér trombózis: Magányérzet, riadtság, kisebbségérzés, önmarcangolás, kishitűség.
- Szívszorítás: Talajvesztettség, meginog az életbe vetett hite.
- Szívinfarktus: Túlbecsüli az erejét. Értelmi dominancia, nem hallgat a szívére, belső gátlások az élet szabad áramlásával szemben
- Szívritmuszavar: Saját ritmus elvesztése, értelem és érzelem megbomlott egyensúlya, befolyásolhatatlanság, merevség
Szélhűdés: Elhalt életterület, érzelemhiány, szűklátókörűség, elutasítás, nem akarja érzelmeit kinyilvánítani
Koraszülés: Öntudatlanul elfojtott elutasítás, felelősségvállalás elutasítása, változástól való félelem
 
  
Tagolatlan beszéd: Nem akarja, hogy megértsék
Talp, kéz, tenyér: Elkülönülés, különcség
Tarkófájdalmak (általában): Nyakasság, önfejűség, makacsság, szellemi merevség, türelmetlenség, nem vagy elég megértő
Távollátás: Nem akarja észrevenni az evidens dolgokat, elzárkózik attól, ami  az orra előtt van. Megmerevedett szellemi-lelki magatartás, nem megnyilvánult, visszafojtott düh, méreg, hajlam a szemet hunyásra
Terhességi panaszok: Változástól és következményeitől való félelem, készséghiány a lét új formájához, ragaszkodás a megbízható régihez
Terméketlenség: Hajlandóság hiánya, ragaszkodás a teljes szabadsághoz, félelem a felelősségvállalástól, értelem és érzelem diszharmóniája
Testszőrzet fokozott növekedése: Férfias jellegek megerősítése
Tériszony: Fél a bukástól és a sikertelenségtől.
Térd: Az alázatot, befelé fordulást jelképezi.
Térd panaszai: Önfejűség, önteltség, hajthatatlanság, félelem, rugalmatlanság. Alázat hiánya.
Torok betegségei: Elfojtott harag, önkifejezés hiánya, ellenállás a változásnak, az egyén képtelen szót emelni önmagáért. Nem tud, nem meri kimondani, amit szeretne, nem vállalja fel magát.
Tuberkulózis: Önzés sorvasztja a testet. Birtokolni vágyás. Kegyetlen gondolatok, bosszúvágy.
Túl egyenes a gerinc: Túlzott magabiztosság látszata
Tumor: Szeretethiány, nem tudja befogadni a szeretetet.
Tüdő: Szabadság, kapcsolat a külvilággal, kommunikáció, vitalitás
Tüdő betegségei: Búskomorság, bánat, félelem az élet befogadásától. Nem érzi méltónak magát a teljes életre. Szomorúság, nem érzi magát elég szabadnak    
Tüdőgyulladás: Újra és újra feltépett sebek, letargia.
Tüdőtágulás: Érdemtelenül élni nem lehet. Félelem az élet befogadásától.
Trombózis: Szellemi fejlődésre van szüksége, mert elakadt, változtatni kényszerül. Elakadt nézetek, megmerevedett álláspont, konkrét probléma akadályozza az életet.
Trigeminus-neuralgia: Túlterhelés a teljesíteni vágyásban, amivel szembeszegül eszmények ütközése, félelem a következményektől
 
         
Utazási rosszullét: Kiszolgáltatottság érzet, félelem, bezártság érzés
Üszkösödés: Mentális zavarok.
Ütőerek: Örömöt hordoznak.   
 
 
Vakság: Lelki látás teljes hiánya, elrugaszkodás a valóság belsőleg való érzékelésétől         
Vállpanaszok: Túlterheltség
Vastagbél: Sokat kritizál.
Vastagbél-, aranyérproblémák: Szorongásra, félelemre utal.
Vastagbél-gyulladás: Félelem véleménye vállalásától, összeütközések kerülése, önkinyilvánítás hiánya
Vékonybél: Tudatos analízis
Vékony hang: Nem mersz élni a saját lehetőségeiddel.
Vér: Ego, vitalitás
Vérkeringési zavarok: Belső hajtóerő, energia csökkenése, ellenkezés, elutasítás, közönyösség, kedvtelenség, felelősséghárítás
Alacsony vérnyomás: Konfliktuskerülés, elégtelen aktivitás és dinamika, helyzetkerülés
Magas vérnyomás: Elfojtott agresszió, fegyelmezett érzelmek, túlfokozott dinamika, becsvágy, rugalmatlanság
Vérszegénység: Én gyengeség, gyönge cselekvőképesség, kedvtelenség. Passzivitás, bizonyos életenergiát nem hajlandó felvenni, beépíteni a mindennapjaiba
Vesebetegség: Félelemre utal, jelképezi az emberi és párkapcsolatokat. (jobb vese férfival kapcsolatos ügy, bal vese; nővel kapcsolatos ügy)
Vesekő: A párkapcsolatban nincs elég energia, lelkesedés
Viszketés: Ingerlékenység jele, a vakarással keresgéli, mi az, ami ingerli. Elhanyagoltság érzés, nem foglalkozik magával eleget
Visszértágulat: Túlzottan rugalmatlan, merev, zárkózott. Egy álláspont megmerevedése, valamely állapot belső elutasítása, rugalmasság, feszítőképesség csökkenése.
   
Forrás: Nők Lapja Cafe (Denkinger Anita, Szarvas Kitti)
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Alexagals@gmail.com

(Al, 2016.04.20 04:15)

Betegségek lelki okai

1171 Bártfai utca 22

(Kiss Ági, 2013.10.16 19:16)