Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bőr a lélek tükre

2013.07.25

 

A bőr a lélek tükre

aldas-hava--julius--rak.jpg

 
Ha zavarban vagyunk, elpirulunk, ha megijedünk, elsápadunk, de a krónikus bőrbetegségek is lelki okokra vezethetők vissza. Ezeket igyekszik feltérképezni a pszichoszomatikus bőrgyógyászat, mi pedig arra biztatunk, hogy vedd komolyan a jelzéseket, és törekedj a mentális megoldásra.
A legtöbben úgy vélik, hogy ha a bőrük betegséget produkál, elég azt csak külsőleg kezelni, bekenni, ecsetelni, lemosni. Holott ennél jóval mélyebben gyökereznek a problémák. Azok a szakemberek, akik bőrgyógyászként és pszichoterapeutaként is praktizálnak, mindkét oldalról kezelik a betegséget, és a tünetjavító szerek felírása mellett a lelki síkra is figyelmet fordítanak. Érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, ha a probléma makacsul visszatér, nem javul vagy romlik a bőr állapota.
 
A csecsemő is érintésre vágyik
Már a magzati életben is jelentős szerepe van a bőrnek, olyannyira, hogy látási és hallási ingereket is közvetít a szem és a fül kifejlődését megelőzően. Ráadásul az idegrendszer és a bőr közös csíralemezből születik. Közismert tény, hogy a baba lelki és testi állapotát jelentősen befolyásolja a megélt bőrkontaktus, más néven a taktilis stimuláció. A csecsemő kezdetben még azonosnak érzékeli magát a környezetével, később pedig elsősorban a bőrön át érkező ingerek segítségével különíti el magát, alakítja ki a testhatárait. Az idegrendszer fejlődésében is jelentős különbség van azok között a babák között, akiknek kielégítették az érintési igényeit, és azok közt, akiknek nem. Utóbbiaknak lassabban fejlődik az idegrendszere, ezzel párhuzamosan az intelligenciája is.
 
A stressz mint provokátor
A veleszületett hajlam mellett a lelki és szociális hatások is súlyosbíthatják a bőrbetegségeket. Például ha örököltük az ekcémára való hajlamunkat, bizonyos környezeti hatások előidézhetik a fellobbanását, míg stresszmentes időszakokban nyoma sincs a viszkető foltoknak.
„Stressz hatására romlik például az ekcéma, a pikkelysömör vagy a bőrfesték-hiány állapota – mondja dr. Kása Margit bőrgyógyász főorvos, pszichoterapeuta. – Egy kutatásban egy éven át figyeltek bőrbetegeket, és még a pattanásosság vagy a visszatérő vírusfertőzések esetén is kimutatható volt a stressz provokáló szerepe. Bebizonyosodott, hogy a stressz hatására fokozottan jelentkező neuropeptidek a bőrben és az idegrendszerben is jelen vannak, ami szintén alátámasztja a lélek és a test kapcsolatát. A bőrproblémák fellobbanása általában „kitüntetett” életszakaszokhoz is köthető, ilyen lehet a serdülőkor, a munkakezdés, a gyász, a szakítás vagy a válás időszaka. De a pozitív előjelű változások is provokáló faktorok lehetnek, hiszen a pozitív stressz is stressz. Például egy gyermek születése addig nem ismert feszültségeket generálhat az anyában és az apában. Éppen ezért a babák krónikus bőrbetegsége esetén feltétlenül foglalkozni kell a szülőkkel is, mivel számukra komoly lelki terhet jelenthet ez a gond, és ha sikerül oldani a félelmet, a bőrbetegség állapota is javul. Ha a pszichoterápia során fény derül a kiváltó okra, és sikerül feldolgozni azt, a bőr is egészséges lesz.”
Dr. Kása Margit szerint az is jelzés, hogy melyik testtájon jelenik meg a bőrtünet. Ha például a szem környékén, az szimbolizálhatja a könnyeket, a száj körüli betegségek esetében az önkifejezésről, illetve arról érdemes elgondolkodni, hogy van-e valami, amit nem tudunk megemészteni. A visszatérő genitális herpesz a nemiség, a nőiesség problémái miatt jelentkezhet.”
 
Gyógyulás hipnózisban
Megoldást kínálhat a csoportos pszichoterápia, ennek keretében azonos bőrbetegséggel küzdő betegek tömörülnek egy csoportba, de a hipnózis is felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. Ilyenkor a páciens mély relaxációban vizualizálja azt a módszert, amellyel gyógyulni szeretne, ez lehet krémezés, fürdés lágy tengervízben, fényterápia vagy bármi más is. A relaxált állapotban elképzelt és megélt gyógyulás a valóságban is megjelenik. Hatékony módszer lehet az agykontroll is, melynek segítségével a beteg az ellenőrzése alá vonhatja a problémáját. A lényeg, hogy érezze: nem valami ismeretlen rosszal hadakozik, hanem tudatosan kell fordulnia a betegsége és az azt kiváltó alapkonfliktus felé.
A hipnózis az alábbi bőrbetegségek esetén lehet célravezető:
·   Alkati ekcémában szenvedő, hagyományos kezelésre nem reagáló betegeknél jelentős javulást eredményez.
·   Az éveken át fennálló, human papilloma által okozott szemölcsök esetén is valószínűsíthető a pszichés faktor, ezért hatásos lehet a szuggesztiós kezelés.
·   A pikkelysömör és az évek óta meglévő csalánkiütések kezelésében szintén bevált ez a gyógyítási forma.
 
Tégy a javulásért!
A szép és tiszta bőr erotikus, hiszen magas ösztrogénszintet, vagyis termékenységet jelez. A bőrproblémákkal viszont azt üzenjük a külvilágnak, hogy nem vagyunk jóban önmagunkkal, és szeretnénk, ha mások törődnének velünk. Az alábbi tanácsok megfogadásával sokat javíthatsz a helyzeten
·   Alakítsd ki saját zöldszigeted!
A zöld szín erősíti az idegrendszert, csökkenti a stresszt, így a bőrbetegségek kockázatát is. Vedd magad körbe ezzel a színnel, tegyél ki a falra egy zöldbe borult tájat ábrázoló képet, vegyél egy-két szobanövényt, segítségükkel könnyebben viseled majd a stresszt is.
·   Pihenj függőágyban!
Az amerikai Rochester Egyetem kutatói rájöttek arra, hogy azok az emberek, akik gyakran hintáznak, sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint azok, akik a heverőn pihennek. A lelki eredetű bőrbetegségek is gyorsabban gyógyulnak, ha a páciens függőágyban pihen.
·   Használj édesköményolajat!
Egy végiggürcölt nap után legszívesebben kibújnál a bőrödből? Vegyél édesköményfürdőt! Ehhez nem kell mást tenned, mint 3 csepp édeskömény- és 2 csepp rózsaolajat belecsepegtetni egy csésze tejbe. Alapos keverés után add a meleg fürdővízhez. A rózsaillat jókedvre derít, az édesköményben lévő anethol nevű hatóanyag pedig megszünteti a viszketést.
·   Masszíroztass!
Bőrünk több mint egymilliárd idegpályájával kommunikál agyunkkal, ahová nem csak az olyan ingerek érkeznek, mint a fájdalom vagy a hideg, hanem olyanok is, amelyeket sokra értékelünk, mint például a simogatás. Az érintések nyugtató hatásúak, ezért járj el rendszeresen masszázsra, mert segíti a nyugtató, lazító oxitocin felszabadulását. Az önmasszázsnak hasonlóan jótékony hatása van.
·   Iktass be stresszűző gyakorlatokat!
Szorítsd ökölbe a kezed, nézz egyenesen előre. Bal kezedet nyújtsd előre, nyisd ki a tenyered, és közben fújd ki magadból a feszültséget. Ismételd mega jobb kezeddel is.
·   Pattanástalaníts szőlővel!
Ha nincs kéznél az arctonikod, vágj fel egy szőlőszemet, és a levével naponta többször kend be a zavaró pöttyöket. A lében lévő gyümölcssavak feloldják a szaruréteget, és elősegítik a sebgyógyulást.
·   Vesd be az akupresszúrát!
Az arcodon előbukkanó vörös foltok ellen segíthet az alábbi gyakorlat: a jobb kezed hüvelyk- és mutatóujjával dörzsölgesd két percig a bal kéz hüvely- és mutatóujja közötti mélyedést, majd ismételd meg a másik kezeden is.
Forrás: Makarész Rita és Bolla Zsuzsanna írása - Wellness magazin (2008. 04. 14)
 
 

szelek-hava--aprilis--kos.jpg

A stressz négy tünete az arcodon...
 
A feszültség és a sok munka nem csak a hangulatodra nyomja rá a bélyegét, újabban az arcodon is kezded felfedezni romboló hatását? Tüntesd el az árulkodó nyomokat!
A karácsony előtti sürgés-forgás, az év végi hajrá a munkahelyen sokunk szeme alá rajzol lila karikákat és fest mélyülő ráncokat a homlokunkra. A stressz nem csak rövidtávon csúfítja el a bőrünket, komoly károkat okozhat, ha nem figyelsz oda, és nem igyekszel kiküszöbölni hatását. A feladat nem pusztán a ráncok, pörsenések és száraz foltok eltüntetése: a bőr helyes működését kell visszaállítani a hosszan tartó szépség és fiatalság érdekében.
 
1. tünet: Fáradt szemek
A kialvatlanság, a rendszertelen étkezés, a nem elegendő mennyiségű folyadékpótlás hatására bizony ráncok és nagyobb karikák jelentkeznek a szemünk körül. Ezek megszüntetésének első lépése a bőséges folyadékfogyasztás. Ügyelj azonban arra, hogy lefekvés előtt már ne igyál sokat, mert reggelre beödémásodhat a szemed. Oszd el inkább egyenletesen a nap során a két liter vizet vagy gyógyteát, és félóránként kortyolj belőle. Gyorssegélyként tegyél világosabb púdert vagy világos, csillogó pirosítót az arccsontodra, ennek hatására frissebbnek, élénkebbnek látszik a tekinteted. A szemöldök külső íve alá is tegyél egy kicsit a fényből.
– Tippünk: A Lancome Hydra Zen bőrnyugtató-hidratáló termékcsaládjának szemkörnyék-ápolója eltünteti a szem alatti duzzadt karikákat és élettelivé varázsolja a tekintetet.
 
2. tünet: Száraz bőr
Hinnéd, hogy az állandó, fokozott feszültség a faggyúmirigyek működésére is hatással van? Bizony, sokkal kevesebb faggyú termelődik a stresszes időszakokban, ennek hatására a bőr rugalmatlanná, szárazzá, védtelenné válik. A téli hidegben ez különösen rossz, mert a fagy még jobban kiszárítja a bőrt, nem beszélve a fűtött – sokszor túlfűtött – helyiségek száraz levegőjéről. A dehidratált bőrön könnyen keletkeznek apró sérülések, mikrorepedések, ezek pedig egykettőre fertőzések melegágyává válnak.
– Tippünk: A Biotherm Nutrisource mélyen hidratáló krém extra száraz bőrre ajánlott változata sárgabarack, makadámiadió, koriander és golgotavirág-kivonattal úgy táplálja a bőrt, hogy nem hagy zsíros érzetet.
 
3. tünet: Fakó arcszín
A krónikus stressz lassítja a sejtek megújító folyamatait, ennek hatására a bőr fakóvá, pikkelyesen hámlóvá válik. Az új, friss bőrsejtek termelődését serkentheted, ha rendszeresen (de nem túl gyakran) olyan bőrradírral távolítod el az elhalt hámsejteket, mely ápoló hatóanyagokat is tartalmaz, utána pedig E- és A-vitaminokban gazdag pakolással kényezteted a bőrödet. Ha van időd és kedved házi kence kevergetéséhez, fél-fél csésze aszalt szilvából és sült tök kikapart belsejéből, valamint 2 csésze tejszínből hatékony pakolást készíthetsz. Lassú tűzön főzd a hozzávalókat 20 percig, majd botmixerrel pürésítsd. Ha szükséges, vízzel hígíthatod. 20 percig hagyd az arcodon.
– Tippünk: A Douglas Beauty System Frangipani színezett hidratáló krémje nyugtatja a bőrt, eltünteti a stressz hatására kialakuló gyulladást és finom, áttetszően ragyogó tónust ad a bőrnek.
 
4. tünet: Mély homlokbarázdák
Akinek sok gondja van, gyakran ráncolja a homlokát. Az izmok tartós igénybevétel hatására egy idő után nem tudnak tökéletesen ellazulni, ezért akkor sem simul el a homlok, amikor épp nincs miért ráncolni. A ránctalanító krémek használata mellett néhány egyszerű akupresszúrás pont megnyomásával ellazíthatod a görcsössé vált izmokat. Simíts végig belülről kifelé a mutatóujjaddal mindkét szemöldöködön, majd nyomd három másodpercig azt a pontot, ahol véget ér. Ismételd háromszor. Nyomd háromszor három másodpercig az arccsontodat a szemed alatt középen, valamint a halántékod közepét.
– Tippünk: A Garnier Ultralift mély ráncok elleni újdonsága A-vitamint tartalmaz, mely visszaadja a bőr teltségét. A gyömbér-kivonat pedig oldja a mikroösszehúzódásokat, és kisimítja a bőrt.
Forrás: Rózsa Ágnes - Wellness Magazin (2008. 01. 09.)
 

uj-kenyer-hava--augusztus--oroszlan.jpg

A narancsbőr elleni harc a lélekben kezdődik?
 
Tudtad, hogy a sok nő életét megkeserítő cellulit eredetét a lélekben is érdemes kutatni? Vajon milyen lelki problémák vezethetnek a narancsbőr kialakulásához?
A cellulit elsősorban azoknál a nőknél - főleg a comb és a popsi tájékán - jelenik meg, akiknek a szervezete túl sok ösztrogént termel. Amikor a máj nem tudja megfelelően semlegesíteni és kiüríteni az ösztrogént, annak hatására  megváltozik a bőr alatti laza, rostos kötőszövet alapállománya: a visszatartott víz és só, illetve a lerakódott zsír miatt kocsonyássá válik, tapintása és kinézete pedig a narancs bőréhez lesz hasonló.
Figyelem! A cellulit nem keverendő össze a cellulitisszal, amely a bőrben és közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő szövetekben terjedő bakteriális fertőzést jelent.
A fertőzés a cellulitisz esetében rendszerint valamilyen bőrsérülés, fekélyesedés, lábgombásodás vagy bőrgyulladás után alakul ki.
Egy, az egyes betegségek lelki hátterét vizsgáló elmélet szerint a cellulit nem elsősorban a női test zsírfelhalmozódásához, illetve a helytelen táplálkozási szokásokhoz, öröklött hajlamokhoz és a kevés mozgást tartalmazó napirendhez, mint inkább lelki problémákhoz kötődik: aggodalmakhoz, elfojtott érzelmekhez.
Olyan sajnálatot és ellenérzést jelezhet, amelyektől még nem szabadultál meg, illetve utalhat a magaddal vagy másokkal kapcsolatos elkötelezettségre.
Nem lehet, hogy félsz attól, hogy elkötelezd magad a mellett az ember mellett, akit szeretsz, és esetleg elutasítod az előrehaladást?
Ez a félelem egy olyan eseményből eredhet, amelyben elhagyatottnak érezted magad. Elutasítod, megtagadod a fiatalságod egy részét, mivel fiatalabb korodban többször megéltél olyan traumát okozó, bántó élményt, amely még ma is felkavar, és amely gátat szab kreativitásodnak és gyermeki szívednek.
A cellulit megjelenése sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, hiszen a nők már igen korán elkezdenek foglalkozni a külsejükkel, az alakjukkal, amelyet mindig a társadalom által meghatározott tökéletességgel akarnak összhangba hozni.

A külső, a kinézet, az esztétikai aspektus túlságosan fontos számodra is? Vizsgáld meg, hogy melyek azok az érzések, amelyek megakadályoznak abban, hogy előbbre juss, és fogadd el, hogy ezeket lassan és óvatosan dolgozd fel, és illeszd be a mindennapjaidba!
Forrás : Ferenczi Anita összeállítása (2008. 04. 24.)
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.