Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek okai

2013.07.26

 

A betegségek okai – különböző szinteken
 
 

asvanyokkal_kovekkel_ekesitett_asztrologia_tn_aid9757_20081228172609_36-211x300.jpg

 
Beszéljünk a betegségek okairól. Különbséget teszünk úgynevezett normális, testi okok, pszichikai és mentális, a mélyebb, ezoterikus okok között.
Alapként tekintsük az ember felépítését, ahogyan az ezoterikus irodalom általában leírja.
A fizikai testet körülveszi az éter test, majd az emocionális test következik, e körül a mentális test végül a kauzál test, mint egy többrétegű burok fogja körül a fizikai testet.
 
1. Általános okok

Balesetek, helytelen táplálkozás, örökletesség
 
A fizikai szinten történő balesetek saját felelőtlenségből vagy mások felelőtlenségéből keletkeznek. A fertőzéseket is ide soroljuk, amelyek a külvilágból jönnek. A fertőzés gyakran az embert kötelessége teljesítése közben éri, betegekkel való napi érintkezés vagy a környezet részéről. Ide tartoznak a helytelen táplálkozásból eredő betegségek, amelyek főként a fiatalokat érintik. Az egyoldalú, helytelen táplálkozás megbetegít, gyengíti az ellenálló képességet és az életerőt. Ismeretes, hogy vannak bizonyos örökletes gyengeségek is, amelyek hajlamossá tesznek betegségekre.
 
2. Az ember felépítéséből következő okok

a) Fizikai test, éter test

Okok: kevés életerő vagy túl erős stimuláció, ingerek
A fizikai test sejtekből áll, amelyeket az étertest tart életben. Ha az étertest nem él, a fizikai test meghal, nem létezik többé. Az energiát az étertest magába szívja és az éteri szintre továbbija, amellyel mi mindannyian kapcsolatban állunk. Az étertest a testi élet oka, ezért az egészségünk és fizikai állapotunk tőle függ. Erősíthetjük, ha egészségesen és a természetben élünk.
 
Ebből a megközelítésből megértjük a légző gyakorlatok jelentőségét, amelyek az éteri szubsztanciával vagy párnával hoz kapcsolatba bennünket. A felgyülemlés és a hiány, a két betegségokozó az éteri szintről származik. Ezek megszüntetésével új életforrásokhoz jutunk.
 
b) Asztrál vagy érzelmi test

Okok: elfojtott vágyak vagy túlzottan kielégített vágyak, hangulatok, Elfojtások, frusztrációk, keserűség
Az ember felépítésének következő rétege az érzelmi vagy asztráltest, amely mint egy auratojás, úgy veszi körbe a testet. Innen a vágyak elfojtása vagy túlzott kielégítése okán érkeznek a betegségek. Ide tartoznak az asztráltest konfliktus anyagai, amelyek fel nem oldottságukban sokáig az érzelmi- vagy asztráltestben tartózkodnak. A titkos vágyak elfojtása kínozzák a tudatalattit és keserűséget, frusztrációt, depressziót és más betegségeket okoznak.
 
Fejlődésünk során érzelmeinket meg kell tisztítanunk és meg kell nemesítenünk, hogy a lélek finomabb impulzusait is venni tudjuk. Építő és humanitárius érzésekkel minél inkább finomítjuk az asztráltestünket, annál inkább ezzel kerülnek előtérbe a belső érzelmi síkon és a napi életünkbe is egyre nagyobb szerepet kapnak. Nagyban érzéseink tisztaságától és világosságától függ, hogy boldogok és egészségesek vagyunk-e.
 
c) Mentális test

Hibás gondolatok, tévedések, tévhitek, kegyetlenség, keménység, büszkeség
A gondolkodó- vagy mentális testben a gondolatainkban van az, ami bennünket egészségessé tesz. Az egészség attól függ, mely hittel, erkölccsel és etikával rendelkezünk. A gondolatokban lakozó betegségokozókról az emberek viszonylag keveset tudnak. Ezek a téves tanok, rossz meggyőződések, keménység, büszkeség, stb. Fel kell ismernünk, hogy a negatív gondolatok, a félelmek megvalósulnak és beteggé tesznek.
 
Koncentrációval és meditációval képessé válunk a finomabb rezonanciák vételére. Egy sor különféle tudat nevelő módszer létezik. Ilyenek a jóga iskolák, az egységes mozgás, az agykontroll, a huna-mágia, stb. Ezek a módszerek segítenek abban, hogy az ember felismerje, a tudati szinten teremteni képes és önmaga határozza meg, hogy pozitív vagy negatív gondolkodik-e. Ezek a technikák megtanítanak a gondolatok felett uralomra, az akarat fejlesztésére, a negatív gondolatok elűzésére és segítenek a kozmosz gyógyító erőivel kapcsolatba kerülni.
 
d) kauzál test

Régi viselkedési minták halmaza, amelyek hátrányosak és amelyeket fel kell oldani
Az ember többrétegű testét a kauzál test veszi körül. Ez tartalmazza az összes földi életben szerzett érzelmi és mentális tapasztalatot, amely életminőség és életmotiváció formájában tárolódik. A horoszkópban ez az aspektuskép, amelyben szintén benne vannak a betegségek mélyen ülő okai. Leginkább a személyes karmával függ össze. Az inkanációk hosszú láncolata alatt szerzett tapasztalatok és a fejlődés során nehezítő vagy gátló struktúrákat geometrikus formában ábrázoljuk, amelyek egyszer, egy bizonyos ponton (beavatás) feloldódnak. Ez betegség vagy a kauzál test lerombolásával történhet. Erről többet Alice A. Bailey: Levelek az okkult meditációkról című könyvében lehet olvasni.
 
3. Az ok és okozat karmikus törvénye
 
Mélyen ülő, többnyire előző életekből származó okok. Ha nehéz karmáról van szó, akkor a gyógyulás nem lehetséges. Az ember mindent megpróbál, de nincs siker. De a keresését nem szabad feladni, mert senki nem tudja pontosan, mikor jár le a karma.
 
Az ok és okozat karmikus törvénye
 
Az összefüggések megértése érdekében még beszélnünk kell az ok és okozat karmikus törvényéről. Ennek a törvénynek mindannyian alá vagyunk vetve és a betegség és egészség itt sokkal nagyobb szerepet kap, mint hinnénk. A törvényt egy régi közmondás illusztrálja leginkább: amint vetsz, úgy aratsz. Amíg Plútó a Skorpión és a Nyilason át halad (1984-2008) a boltok tele vannak ezoterikus könyvekkel, az emberek érdeklődése a karma és a reinkarnáció iránt megnőtt. Amióta Plútó a Nyilasba belépett, tömegesen szeretnének az emberek a karmáról többet megtudni. Ebben a törekvésben nagy szerepet játszik a bűn és bűnhődés, a büntetés és jutalom, a jó és rossz, a fekete és fehér kérdése. Az emberekben felmerül a kérdés: mit követhettem el korábbi életeimben, hogy így kell bűnhődnöm?

Az ok és okozat törvénye és hatása büntetésről, visszavágásról, bosszúról, háborúról szól.
Ha a reinkarnációs kérdésekben ezt a duális felfogást folytatjuk, akkor az ember úgy véli, ha korábbi életében valakit megölt, akkor ebben az életben más valaki őt fogja megölni. Ez egy túl egyszerű megközelítés és felmerül az emberben, hogy ez nem lehet az egyetlen igazság. Létezik valami más is, a három dimenzionális megközelítés.
 
Karma és dharma
 
Megint e fejlődéshez kell visszakanyarodnunk. Említettem már, hogy létezik egy harmadik dimenzió, a szintézis, amely a két ellenpólus között a bölcsesség elve, amellyel a miértekre rákérdezhetünk és amely segítségével több információhoz juthatunk. A karma szempontjából ezt az elvet az indiai filozófia dharmának nevezi. A gyakorlatban ez egy nevelő karma, amely segítségével a hibáinkból tanulhatunk. Amit megtanultunk, azzal rendelkezünk. A megtanultak által egy másik alkalommal lehetünk intelligensebbek vagy okosabbak. Ehhez jön a szabad akarat, hogy saját magunk válasszunk. Ez a tapasztalat a lényeg ahhoz, hogy mondhassuk. Én a saját orvosom vagyok. Minden korábbi fájdalmat okozó hibánkat kijavíthatjuk és jóvátehetjük. Ma már igen sok ember kifejlesztette magában a képességet, hogy így gondolkodjon és saját életét a kezébe vegye. Nagyon jól tudjuk: azt ne tedd mással, amit nem szeretnéd, ha veled tennének!
 
Gondolkodás a polaritásban
 
Sajnos még ugyancsak nagyon sokan vannak, akik még mindig polaritásba gondolkodnak. Ezek agresszívek, visszavágásra hajlamosak, előszeretettel építgetnek ellenségképet azzal a mottóval: mi vagyunk a jók, ti vagytok a rosszak. Sokak reakcióit még mindig ez a mottó vezérli. A fejlődés megmutatja azonban, hogy egyre többen utasítják el ezt a fajta viselkedést. Elegük van az ellenségekből és a háborúból. A nevelésük, a vallásuk és saját fejlődésük eredményeként megértették, ha jóakarattal igazi emberi kapcsolatokat építenek ki, ha elnézőbbek és megértőbbek másokkal, akkor jobban érzik magukat a bőrükben és egészségesebbek. Ebben az életben sok mindent jóvátehetnek, mert a belátásuk, a megértésük és tapasztalatuk megmutatta, hogy a szeretetteljes, segítő magatartás a környezetükben pozitív reakciókat vált ki. Ez adja a reményt egy jobb életre. Ma már sokaknak van esélyük a régi karma átlépésére és a dharma megteremtésére. Már tudjuk, hogy a jelen korszak új tudata lehetővé teszi, hogy új dimenziókban és más szinteken is otthon legyünk.
 
A gyógyíthatatlan betegség
 
A karma szempontjából valóban létezik gyógyíthatatlan betegség. A tudattalanunkat nem csak úgy kell kezelnünk, mint a konfliktus anyagok raktárát, ami erre az életre megtelt, hanem arra is gondolnunk kell, hogy minden ott található, amit valaha nem jól csináltunk. Ez a tudattalan részünk, amelyet C.G. Jung árnyszemélyiségnek nevez. Ott minden tisztán szerepel a leltárban és ott az ok és okozat törvénye uralkodik. Ha a karma láthatóvá válik és betegség, szenvedés vagy gyász formájában hat ránk, akkor nem tehetünk ellene semmit. Ezért léteznek valóban gyógyíthatatlan betegségek. Ezt tudnunk kell, de ennek ellenére soha sem szabad feladni, tovább kell a gyógyulást keresni.
 
A gyógyulás
 
Senki sem tudhatja, mikor van vége a karmának. Ezt nem számíthatjuk ki előre. Ezért a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőnek sem szabad feladnia. Reménykednie kell, hogy egyszer eljön a gyógyulás. Mindenképpen óvni kell mindenkit attól, hogy fatalizmusban vagy determinizmusba süllyedjen. Soha nem szabad azt mondani: nem tehetek ellene semmit, ez a karmám. Ha ezt tesszük, fennáll annak a veszélye, hogy újra visszacsúszunk az első szintre, amelyről az asztrológiai házaknál beszéltünk. A házakban nem jut eszünkbe, hogy tehetünk magunk is valamit önmagunkért. Az idea, hogy létezik szabadság, maga a megváltó elv, amely az öngyógyító erőket aktiválja és mint a kegyelem aktusa létezik. Ezt a tudatot mindenkor életben kell tartanunk magunkban, mert csak így juthatunk lelkünkhöz közel.
 
 
4. Betegségek származhatnak a lélekből is
 
Ezek a betegségek mindig a szabadulási- és fejlődési folyamatot szolgálják.
 
Azt a kérdést kell feltenni: Mit akar nekem a lelkem mondani? Mit kell megtanulnom? Mit csinálok rosszul?
 
A betegség szolgálhatja a fejlődést, mert feloldó hatású. A régi megkeményedett mintáktól megszabadítja a lelket és szabad utat nyit új Lelki energiák áramlásának. A betegség lehet maga az út.
 
A lélek
 
A lélek szimbóluma a horoszkóp közepén látható kör. A lélek összeköt bennünket az örökkévalósággal, minden inkarnációban elkísér és a személyes élet felett ügyel. A lélek mélyen tudja, mi a célja annak, amiért születtünk. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az élet minden percét előre ismeri, hanem sokkal inkább azt, hogy a lélek halhatatlanságából adódóan birtokolja az univerzális tudást, az evolúciós fejlődést, amely nagyon nagy időszakot ölel fel.
 
Ezért tudja a lélek, mi jó nekünk és mire van szükségünk a saját fejlődésünkhöz. Sokszor ez éppen ellentétes azzal, amit mi gondolunk. Ezért kell az ezoterikus értékek segítségével befelé haladnunk az úton, azaz a beavatás útját kell követnünk, vagyis az értékrend megfordítandó. Ami a mi külső életünkben rossz, az lehet jó a belső életünk számára.
 
Betegségek, amelyek a lélekből erednek
 
Léteznek olyan betegségek, amelyek a lélekből származnak és amelyek a felszabadulási és fejlődési folyamatainkat segítik elő. Magyarul az embernek szüksége van a betegségre, hogy a lelke felébredjen és a belső konfliktust a külső betegség segítségével megoldhassa.
 
Ez megint azt a kérdést teszi szükségessé: mit akar a lelkem? Miért vagyok beteg? Mit kell megtanulnom? Mit csinálok rosszul?
 
Így válhat a betegség egy tanulási folyamattá, amely a lélek megkeményedéseit oldja. Gyakran ez egy tisztító folyamat vagy a rosszul használt energiák kiegyenlítése. Erről tudunk már egyet s mást. Néha azért jön a betegség, mert a külvilágban túlságosan aktívak vagyunk. A betegség kiegyenlít, mert nyugalommal jár, hogy újra visszatalálhassunk önmagunkhoz. A betegség nem más, mint kiegyenlítés és sokszor magban foglalja a fejlődés gondolatát is.
 
 
5. A betegségek legmélyebb okai a forma (személyiség) és a lélek közötti harmónia hiánya.
 
Az ok a gátolt lelki életben keresendő. A gyógyulás azt jelenti, hogy a lélek megszabadul és az szervek és test diszharmóniáját megszünteti. Ezzel a szintézissel dolgozik ma tudatosan az asztrológia, a meditáció, a pszichológia, a vallás, a nevelés és a gyógyítás.
 
 
A lélek és a forma ellentéte
 
Létezik a betegség még ezoterikusabb értelmezése, nevezetesen, hogy a betegségek legmélyebb oka a lélek és a forma harmóniájának hiánya a Földön. Ezt csal evolúciós gondolkodással tudjuk felfogni.
 
Abból kell kiindulni, hogy valójában életünknek egy célja van itt a földön: személyiségünket és lelkünket kell összhangba hoznunk.
Minden fejlődés célja az integráció: a személyiség integrációja, a lélek integrációja, integráció az evolúciós tervbe és integráció az emberiségbe.
 
Az evolúciós folyamat abban áll, hogy a lélek az emberiségben inkarnálódva segítse az emberiség egységét. Másként is kifejezhetnénk a lényeget, de úgy gondolom, ez egyszerű és közérthető. Az idő tudatunk az örökkévalóság szempontjából relatív.
 
A hídépítés (anthakarana)
 
A lélek és a személyiség egysége azt jelenti, hogy tudatosan azon dolgozunk egész életünkben, hogy a lélek akaratát összhangba hozzuk az evolúciós tervvel. Képesek vagyunk gondolatilag, mentálisan egy hidat építeni a lélek tudatában annak érdekében, hogy a lélek energiái minél jobban beáramoljanak a személyiségbe.
Tulajdonképpen minden meditációnak ez a célja: a lélekkel, a legbensőbb bensővel kapcsolatba kerülni. Alice A. Bailey ezt a meditációs munkát az anthakarana felépítésének nevezi. Mások szivárványhídként emlegetik. A meditációban ez a híd tudatos gondolattal épül, miközben a lélek minőségét képszerű gondolatikkal képzeljük el. Gyakorlattal képesek leszünk mentális téren a lélek és a személyiség között egy összeköttetést létesíteni.

A lelki energia szabad folyása
 
Meglehet, hogy ezek a gondolatok sokaknak újak, de kellően megvilágítják a tényt, hogy a lélek és a forma közötti súlyos diszharmónia esetén a gyógyulás egyetlen lehetősége az, ha szabad utat engedünk a lelki energiák folyásának.
 
Aki képes erre, annak meg is kell tennie. Mindenekelőtt azért, mert a betegség a lelki energiák megrekedéséből keletkeznek. A felgyülemlett lelki energiát mindennapi igyekezettel szeretet formájában kisugározhatjuk embertársaink felé.
 
Ebben segít minket a tudta, hogy a lélek egyetlen motivációja a szeretet és a szolgálat.
 A lelki életben ez annyira elemi ösztön, mint a fizikai életben az életösztön. Nincs más dolgunk, csak naponta meditáció segítségével megtisztítani és a lelki energiák számára megnyitni csatornáinkat. A testünk szintjén egészséges táplálkozással, mozgással és tudatos lélegzéssel vagy jógával, az érzelmi és mentális síkon a jó és pozitív gondolatok segítünk magunkon, hogy a természeti és evolúciós erőkkel egységben legyünk.
 
Ezzel segítünk önmagunknak a három testben képződött energia megrekedésekkel járó energiaveszteség leküzdésében. Így tud a lélek energiája szabadon áramolni és így szabadit fel öngyógyító energiákat bennünk. Ez az igazi orvos bennünk. Akit a lélek vezérel, azzal semmi baj nem történhet, mert mindig a helyes oldalon áll.
 
Horoszkóp meditációk
 
Az asztrológiában például lelki energiák a kis csoportban végzett horoszkóp meditációk során szabadulnak fel. Ilyen meditációkat gyakran végeztünk. Aki már ismeri, az megerősítheti, hogy valóban szabadon folynak a lelki energiák és gyógyító élményeket hoznak elő a meditáció alatt. Erről mélyreható tapasztalataink vannak. Az egységtudat, amit együtt megélünk, ami lelki rezonanciákat hív elő.
 
 Ezt csak a szívünkkel tudjuk érzékelni. De a szívünknek együtt kell működnie az ésszel. Ha ez az együtthatás megvan, akkor az emberen átáramlik a gyógyító energia. Ilyenkor mondjuk azt, hogy a szívünk a helyén van.
 
Forrás: -Astroline-
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.