Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A csakrákról

2011.12.06

 

csakrakrol.jpg

 
A csakrák 

 A csakrák  (energia központok), melyek jelentése szanszkrítül „ kerék”.

A csakrák forgó mozgását, egy ventillátorszerűen forgó kerékhez lehet a legjobban hasonlítani. A kerék forgómozgása segíti elő, hogy az energia a csakrák belsejébe kerüljön, ha a forgási irány megváltozik és kifelé irányul, az energia a csakrákból kiáramlik. Meditációs ellazult állapotban, némi gyakorlás után mindenki érezheti saját csakrájának forgását, melyek forgás iránya, a férfiak, és a nők esetében eltérő lehet.

Az emberi aura középpontjában egy központi vezeték – szusumna – húzódik, amely a gerincoszlop belsejében, a gerinc vonalát követve, a fej irányában felfelé halad, és a fejtetőn végződik. A csakrákat a szusumná nevű, legfontosabb energia csatorna köti össze.
Az emberi erőtérbe egy föld felőli életerő a „kundalini” lép be, felülről pedig a kozmikus égi energia érkezik.

7 fő csakránk van, ezek mellett 18 kisebb csakra segíti életünk mindennapjait a hozzá tartozó 700 a meridiánnal együtt.

Csakrák mérete: átmérő – kb. 15 cm, nyitott vége a testtől kb. 10 cm van.
Mellék csakrák: átmérő –kb. 3,5-4 cm, testtől 2-5 cm-re érzékelhetők.
 

A hét fő csakra
Csakráink fejlődése összefügg életkorunkkal. Fogantatásunk pillanatától halálunkig mindig fejlődnek, alakulnak, attól függően, hogy mik a szükségleteink, és milyen a lelki állapotunk.

A csakrákat szimbolikusan bemutathatjuk mandalákkal. Minden csakrához egy-egy mandalát társítva, alapfeladata, színe, jelképe alapján.

A csakra-mandalák a csakrák formája miatt kör-alakúak. Közepükben a csakra szimbolikus megjelenítését ábrázoló jelképpel. A jelképet, pedig a szirmok veszi körül, melyek egyben a csakra körforgását szimbolizáló forgó mozgásra is utalnak.
korona-csakra.jpg 

7. csakra
A hetedik csakra elnevezései:
Szahaszrára-csakra, korona-csakra, fejtetőközpont, ezerszirmú lótusz

Szimbóluma az "Ezerszirmú lótuszvirág", melynek elhelyezkedése testünkön - a fejtető közepén található, és felfelé nyílik.
Alapelve a tiszta lét, melyet legkönnyebben meditáció közben érzékelhetünk: ibolya, fehér, illetve arany színeket megjelenítve.

A hetedik csakrához tartozó tanulási feladatunk, a belső látás segítségével felsőbbrendű ismeretek megszerzése, eggyé válás az örökléttel, egyetemes tudatosság megismerése, elsajátítása.

A korona nem rendelkezik rá jellemző fejlődési időszakkal. Vannak emberek, akiknél a csakra egész életükben szunnyad. Ennek oka, hogy ez a csakra szorosan összefügg a szellemi érdeklődéssel, Isten keresésével, és csak akkor fejlődik ki, ha ilyesmivel foglalkozunk.

Sokan keresik szellemi útjukat, de soha sem szabad csak az egyik csakrára fókuszálni. Gyakran okoz problémát, hogy még a szellemi tanítók között is van olyan, aki csak a felső csakrák fejlődésére fókuszál, és az alsóbb, földhöz kapcsolódó csakrák működését mellőzi tanításaiból. Ez a hiba azonban a mi fizikai síkunkon szinte azonnal érzékelhető, mert a "földtől való elrugaszkodás a személy és energia rendszere felborulását okozza.
harmadikszem-csakra.jpg

6. csakra
Hatodik csakra elnevezései:
Ádnyá-csakra, homlok-csakra, a „harmadik szem”, a tudás szeme, a belső szem (a parancs-csakra)

Ehhez a csakrához tartozó élet feladatok, 12 éves kor után kezdenek a megkülönböztetésen és az ítélőképességen keresztül kialakulni. Ekkor kezdjük értékelni és érzékeli mások cselekedeteit és meggyőződését. Amikor egy gyermek kamaszkorba lépve elkezdi kritizálni környezetét, az mutatja, hogy csakrájához tartozó életfeladatok kezdenek kialakulni, de ezt sajnos a környezet nem mindig tolerálja. Ilyenkor a csakrán gyakran sérülések keletkeznek, ami kihat az aurára is, súlyosabb esetekben pedig az aura egyes részeinek elvékonyodásához vezethet.

A csakrához tartozó tanulási feladatok a felismerés, intuíció, a belső értékek kifejlődése, és kommunikáció minden területen való használata.

A 6. csakra szimbóluma a Kilencvenhat szirmú lótuszvirág. Melynek helye, testünkön az orrgyök fölött egyujjnyira, a homlok közepe táján, kb. kétujjnyira a homlok mögött található, és előrefelé nyílik.
torokcsakra0.jpg 

5.csakra
Az ötödik csakra elnevezései: Visuddha-csakra, nyak- csakra, torok csakra, kommunikációs központ.

Szimbóluma a Tizenhat szirmú lótuszvirág, melynek helye a testünkön, a gége alatt a nyakon található, a központi energia vezetékből előrefelé nyílik.

A hozzátartozó életfeladatok kifejlődése 7 éves kortól kezdődik, és szoros összefüggésben áll az önkifejezéssel.  A hozzá tartozó tanulási feladatok a kommunikáció, kreatív önkifejezés, nyitottság, közel és távol látás, függetlenség, inspiráció, a lét finomabb síkjai felé vezető út.

Amikor valamilyen torokfájásra utaló jeleket vagy akár, beszédproblémát érzékelünk, akkor minden esetben valamilyen kommunikációs probléma áll a háttérben. Amikor visszafojtott indulatok, gondolatok rekednek bennünk, nem tudjuk kikommunikálni a problémát, bármilyen külső tényező, korlátozó személy miatt akkor, súlyosabb esetekben a gége, száj, beszéd technika tartós károsodására lehet számítani.  A kommunikációs képességeink felélesztésével a probléma csökken, hiszen az önkifejezés alapvető élet feladatunk egyike.
szivcsakra0.jpg

4. csakra
A negyedik csakra elnevezései:
Anáhata-csakra, szív-csakra, szívközpont.

A szívcsakra 3 és 7 éves kor között, a külvilággal fenntartott kapcsolatokon keresztül fejlődik.
A hozzá tartozó tanulási feladatunk a szív tulajdonságainak kibontakozása, szeretet, együttérzés, jószívűség, önzetlenség, odaadás, gyógyítás.

Szimbóluma a Tizenkét szirmú lótuszvirág, melynek helye, a mellkas közepén található, szegycsonttól kicsit balra a szív felé helyezkedik el. Testünkön előrefelé nyílik a központi energia vezetékből.
A szívcsakra összeköti a 3 alsó - földhöz kapcsolódó, és a 3 felső - mennyei szférákhoz kapcsolódó csakrákat.

Alapelve, a lét odaadása, mely csak a szeretet adásán és kapásán keresztül működik.
Aki nem tud adni, annak gondja van a "kapással", és aki nem tud kapni, annak problémát okoz az adás is. E kettő harmóniája szükséges a szívcsakra megfelelő működéséhez.

Amikor a szívcsakrán keresztül áramoltatjuk a szeretetet, olyan életet élhetünk, mely harmonikus, kiegyensúlyozott, veszekedésektől mentes. A feltétel nélküli szeretet átadása során, szinte katartikus élményt élhetünk át.
napfonatcsakra0.jpg

3. csakra
A harmadik csakra elnevezései:
Manipúra-csakra, solár- plexus (napfonat), köldök-csakra, lép-csakra, gyomor-csakra, máj-csakra.

Hozzá tartozó tanulási feladataink: A személyiség kibontakozása, az élmények és az érzelmek feldolgozása, a lény kialakulása, befolyás és hatalom, erő, tapasztalatból eredő ész.

A napfonat csakra körülbelül 18 hónapos és 3 éves kor között fejlődik, és a korai szocializálódással és nyelvtanulással függ össze.

Szimbóluma a Tízszirmú lótuszvirág, melynek helye, a köldök felett kétujjnyira, előre felé nyílik.

Akinek gyakran van gyomor, emésztési problémája, annak nem árt elgondolkoznia azon, mit nem tud, vagy nem akar "bevenni a gyomra". A megoldatlan szituációkat, élethelyzeteket nem szabad elhanyagolni, mert az ilyenekből alakul ki a gyomorfekély, máj, epe problémák.
Súlyos esetekben még rákos elváltozásokat is okozhat.  Amikor megtanuljuk kezelni problémáinkat, akkor az addig megoldásra váró dolgok száma csökken, hiszen - ami nem foglalkoztat, az nincs is!
szexcsakra0.jpg

2. csakra
A második csakra elnevezései:
Szvádhisthána csakra, szakrális-csakra, hasi-csakra, szex-csakra, keresztközpont.

Csakráink már megszületésünkkor működnek. A keresztcsonti csakrához tartozó szükségleteink 6 hónapos kortól fejlődnek ki, amikor is az élvezet és a kielégülés szerepe kap nagyobb jelentőséget.

A csakra szimbóluma a Hatszirmú lótuszvirág, mely a keresztcsont felső részén, a fanszőrzet határán helyezkedik el. Kiindulási pontja a központi vezeték, melyből előrefelé nyílik.

Akinek valamilyen nemi betegsége, nőknél - menstruáció, terhesség, méh, petefészekkel kapcsolatos problémák, férfiaknál pedig prosztata gondok fordulnak elő, annak nagy valószínűséggel ez a csakra nem működik megfelelően.

Alapelve, a lét alkotó jellegű szaporodása.
A hozzá kapcsolódó tanulási feladat, az ősi érzelmek, áramlás az élettel, érzékiség, erotika, kreativitás, rácsodálkozás, lelkesedés széles skáláját foglalja magába.
gyokercsakra0.jpg

1. csakra
Az első csakra elnevezései:
Muládhára csakra, gyökér csakra, bázis csakra, alap csakra, farközpont (gyökértámasz).

A lét testi érzékelésén keresztül érzékeljük, a minket körülvevő világot.
A fogantatástól, a fizikai test kifejlődésén keresztül egészen a születésig szoros kapcsolat alakul ki testünk és energia rendszerünk között.

Nem hiába szokták mondani "Elszállt". Aki csak a spirituális világgal foglalkozik, annak a földelése legyengül, és elveszti a talajt a lába alatt.

A gyökér csakrához tartozó szimbólum a Négyszirmú lótuszvirág.
Ennek a csakrának a helye - a végbélnyílás, és a nemi szerv között a farok-csonttal összekötve található. Maga a csakra tulajdonképpen a központi vezeték (susamna) meghosszabbítása, mely lefelé nyílik.

A csakra föld felé nyíló energia áramlata, meditáció közben szinte meghosszabbodik a föld középpontja fel, mint egy öreg fa - gyökeret ereszt.  Erre a földelésre, minden embernek szüksége van a kiegyensúlyozott, harmonikus élet megteremtésében.
 csakramedi.jpg  

 

  

 

Csakra terápia
A csakra terápia, segít a test, szellem, és a lélek harmóniáját a fizikai síkon megvalósítani.

A terápia során meditációs, ellazult állapotban tisztulnak a csakrák és vele együtt az egész test energia rendszere. Az aura, és a meridiánok is. A csakrák tisztítása segíti az energiablokkok felszabadulását, mely beindítja a csakrák egészséges működését. Hatására a sérült csakrák kiegyensúlyozottakká válnak, és helyreál bennük, az energia felvétel és leadás egyensúlya.

A csakrák energia felvétele és leadása minden csakránál megfelelő mértékben kell, hogy történjen. Abban az esetben, ha a csakra kiegyensúlyozottan működik, akkor a többi csakrának nem kell túlműködnie, hogy az egyensúly fennmaradhasson, és ezáltal a test fizikai tünetei is megszűnnek, az egészségi állapot pedig helyre áll.

A csakra terápia lehetőséget nyújt abban is, hogy az öngyógyító folyamatok beindítása után a kezelt személy ön maga tudja sorsát kezébe venni, azt a számára legmegfelelőbb módon irányítani.
A rendszeres csakratisztítás következtében a csakrák sérülései gyorsabban "helyre jönnek", mert biztosítottá válik a lelki fejlődés, a lélek gyógyulása.

A csakra terápiát meditációs állapotban a legcélszerűbb elvégezni, kiegészítésként illóolajok használatával, mely egy adott probléma megoldásához tartozó csakra harmonizálásán keresztül segíti a gyógyulást.

A másik kiegészítője a csakraterápiának a gyógyító nemes kövek használata, melyek segítségével bár ki folytathatja a terápiát otthon. Hiszen a gyógyulás egy folyamat része, melyben nagy szerepe van a terápiát végző személy munkája mellett magának a „betegnek” is, akinél a blokkok oldását végzik.
 csakra-energia.jpg     

 

 

 

 

 

 

Csakrák energiái

A csakrák energiájukat a környezetből veszik föl. A mindennapi élet során más emberekkel növényekkel, (fákkal, virágokkal), állatokkal, ásványokkal (a lakásban és a természetben egyaránt) cseréljük ki energiánkat.
Energiát veszünk fel tőlük, illetve adunk le a környezetünknek.

Csakráink eközben pedig forognak. Általában az óra mutató járásával megfelelő irányba vesz fel a csakra energiát, és ellenkező irányba fordulva adja le az energiát. A forgás irányok váltakoznak, hogy az egyensúly a szervezetben megmaradjon. Amikor olyan lassú a forgása, hogy a szemlélő szinte állni látja vagy valamilyen ok miatt zárt (ilyennek látják) a csakra, akkor néhány percen belül a hozzá tartozó szervekben sejtelhalás következik be.

Egy jól működő csakra megtartja az energiát. De amikor az energia a csakrákban nem marad meg tartósan, ennek több oka lehet.

Amikor túl terheltek, stresszesek, feszültek  vagyunk, akkor a csakrákat érdemes időközönként feltölteni, beállítani, nehogy valamelyik csakra alulműködése valamely másik csakra túlműködéséhez vezessen.

A negatív irányú hangulatváltozások, minden esetben energiavesztéshez vezetnek, míg a pozitív irányú hangulatváltozások a csakrát energia felvételre késztetik.

Meditáció során, bárki, könnyen megtanulhatja, hatékonyan irányítani a saját tudatalattijának működési folyamatát, mindeközben pedig könnyen rájöhetsz, hogyan tudod te magad a leghatékonyabban működésbe hozni csakráidat, hogy boldog, egészséges és kiegyensúlyozott életet élhess.

Csakrákat energetizáló mantrák
Minden csakrához tartozik egy mantra, mellyel a csakrával összefüggő problémákat lehet orvosolni.
Ezek a szavak szanszkrít eredetűek. Bár lefordítható a jelentésük, ennek ellenére a szó rezgése miatt az eredeti nyelvezet szerint kell mantraként használni.

Mantraként a szót lassan nyugodtan egyenlő ütemben kell ismételni, folyamatosan. Közben érezhetővé válik az adott csakra is.
Egyszerre csak egy csakrának a mantráját használjuk.
Aki mind a 7 csakráját szeretné evvel a módszerrel aktivizálni, az mindegyik csakra – mantrát ugyan annyiszor ismételje.

A hatás fokozható, ha a csakrához tartozó hangmagasságon ejtjük ki.

7. "H"
6. "A"
5. "G"
4. "F"
3. "E"
2. "D"
1. "C"

7. csakra – Korona csakra - mantrája: AUM /OM
6. csakra – 3.szem csakra – mantrája: AUM /KSHAM
5. csakra – Torok csakra – mantrája: HANG, (g hang kiejtése nélkül), HAM
4. csakra – Szív csakra – mantrája: JANG, (g hang kiejtése nélkül), JAM
3. csakra – Akarat csakra – mantrája: RANG (g hang kiejtése nélkül), RAM
2. csakra – Szex csakra – mantrája: VANG (g hang kiejtése nélkül),VAM
1. csakra – Gyökér csakra – mantrája: LANG (g hang kiejtése nélkül) LAM