Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napfonatcsakra

2011.12.12

 

 

napfonat-csakra.jpg

Napfonat csakra (solar-plexus)
 
Manipura (a tündöklő drágakő városa)
 
Funkciója az erő, eleme a tűz, joga a cselekvés, démona a szégyen, színe a sárga és identitás típusa az ego
 
Színe: sárga, a napsárga, aranysárga, ragyogó citromsárga.
Helye: köldöknél, a  köldök felett nagyjából két ujjnyira található tenyérnyi terület. A szegycsont vonalában helyezkedik a test középvonalában.
Mantrája: ram (rangnak ejtve)
Nevének jelentése: a drágakövek városa
Megerősítései: én vagyok én, pozitívan harcolok, kimutathatom agressziómat.
Tanulási feladatai: a becsvágy és az akarat uralása, az agresszió kezelése, a hatalom gyakorlása, az alávetettség megtanulása.
Jellemzése, címszavai: Jó és rossz polaritása, Én (egó), Az akarat kialakulása, Hatalom, Az érzések teljes skálájának felfedezése, Szembesülés a szenvedéllyel
Középpont és erőhely is egyben, az én energiáit fejezi ki, és érzéseinket irányítja.
Fő témái: Az érzelmek és különösen az agresszió kezelése, Emésztés, Az önérvényesítés és nemet mondás képessége, Aggodalmak és félelmek, Elismerés (a dicsérettől és a tetszéstől való függés), Egoizmus
Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: felső vitál, a lét kialakulása, átalakuló, fejlődő energia, öntudat, egyéniség, sugárzó életerő, egzisztencia, nyitottság, kapcsolat másokkal, a tapasztalatok feldolgozása, megértése
Dolga: öndefiniálás (ego)
Alapelv: az ellentétek összeolvadása.
Eleme: tűz
Szimbólikus jelentése: a nap, a fény
Érzékszerve: látás
Feladata: munka, aktivitás
Testi szerve: a gerincoszlopon a csakra helyének megfelelően a gerinc középső szakasza, hasüreg, emésztőrendszer, gyomor, máj, epehólyag, lép, mellékvesék, vékonybél, illetve az alsó hát, azaz a derék, a vegetatív idegrendszer, hasnyálmirigy. Az epehólyag működését befolyásolva távolról szabályozza az idegrendszert is.
Befolyásolja a hasnyálmirigy, máj, epe, gyomor működését, a vegetatív idegrendszert, fizikai és érzelmi életünkre is nagy hatással van.
Mirigy: hasnyálmirigy
Hozzárendelt hormon: inzulin.
Ezen a csakrán át érkezik az éteri energia, amit továbbít, eloszt a többi csakra között. Ezen keresztül sugározzuk mások felé az érzelmeinket, és ez a csakra szabályozza az egónkat.
Bolygói: a Mars és a Nap, csillagképe a kos-mérleg tengely
Hertz: 10 Ez a csakra gyorsabban forog, mint a gyökér és szexcsakra.

Stimulálható: tüzes ritmusú zenével, erőteljes nagyzenekari klasszikus zenével.
Kristályterápia: Citrin, Tigrisszem, Topáz, Borostyán általában a sárga színű kövek.
Aromaterápia: Levendula, Bergamot, Boróka, Citrom
Gyógyító köve: achát
Serkentő színe: aranysárga.
Serkentő gyógynövénye: citrom, rozmaring.
 
Testi zavarok: hasi fájdalmak, béltumor, cukorbetegség, hasnyálmirigy-gyulladás, emésztési zavarok, anorexia, hepatitisz, májzsugorodás, izületi gyulladások, vastagbél betegségei
Mentális funkciók: önelfogadás, visszautasítástól való félelem, túlérzékenység a kritkákra
Túlműködés: szétszórtság, agresszivitás, dominancia
Alulműködés: félénkség, gyenge önbecsülés, gyenge akarat, passzivitás
 
 1129812182.jpg
 
A Napfonatcsakra működése:
Az érzelmi érzékenység és személyes erő központja. Szenvedélyeink és saját énünk irányítója, valamint tartalmazza az önbecsülés kibontakoztatásával kapcsolatos energiát is. A korábbi két csakrához hasonlóan a Solar Plexus elsősorban az erő fizikai megnyilvánulásait befolyásolja. Míg az első csakra a csoportos-törzsi energiákra, a második csakra pedig az Én és az emberek között áramló erőkre rezonál, addig a harmadik csakra saját személyes erőnk külvilághoz való viszonyával áll összefüggésben.

A harmadik csakra felelős azért, mennyire tudjuk kreatívan kifejezni magunkat, mennyire vagyunk nyitottak másokkal, mennyire egészséges a hatalom és uralkodási iránti vágyunk, milyen mértékben tudjuk igazi egyéniségünket megmutatni a világnak. Ha jól működik a csakra egészséges az önértékelésünk, önfegyelemmel bírunk, feszít bennünket az ambíció, válsághelyzeteket könnyedén kezelünk, bátran vállaljuk a változás kockázatát, nagylelkűség és erkölcsösség a sajátunk.
 
Megfelelő működés esetén boldognak, szabadnak érezzük magunkat, úgy érezzük megfelelően cselekszünk, optimisták vagyunk, rendben van a munkánk, jó helyen vagyunk. Ha egészséges az energiaáramlás, akkor képesek vagyunk megteremteni a számunkra megfelelő egzisztenciát, és megvan bennünk a kellő merészség, keressük a kihívásokat, hogy próbára tegyük magunkat, kellő mértékű öntudattal rendelkezünk, és mások is éppúgy értékelnek minket, mint mi magunkat. Ha megfelelően működik, remek hangulatban vagyunk, élvezzük a munkánkat, szárnyal a kreativitásunk.  
 
Ellenkező esetben, a harmadik csakra gyengesége túlzott hatalom iránti vággyal tölt el, mert azt érezzük, nem értékelnek eléggé. Elégedetlenek vagyunk a világgal, csakis önmagunkkal, a saját akartunkkal és önérvényesítésünkkel törődünk, nincs elég önbizalmunk, esetleg félünk megmutatni magunkat, és elmenekülünk az olyan helyzetek elől, amelyek kihívásnak, erőpróbának számítanak.
Disszharmonikus működés esetén túlzott racionalizmus, hatalmi vágy, elégedetlenség, ingerültség, harag, mások akaratának, érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, vagy önbizalomhiány, félelem, kedvetlenség, bizonyításvágy, idegesség, sikertelenségérzet, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok jelentkeznek.
Ha blokkolt a napfonat csakra, akkor kedvetlenek vagyunk, negatívan látjuk az életet. A gyermekkori negatív érzelmek is itt mutatkoznak meg önzés, egoizmus, hirtelen harag, indulatosság formájában. Fizikailag gyomor-máj-epe panaszok lépnek fel.  A blokk a napfonat csakrában túlzott racionalizmus, hatalmi vágy, elégedetlenség, ingerültség, önbizalomhiány, félelem, kedvetlenség, bizonyításvágy, idegesség, sikertelenségérzet, irigység, maximalizmus, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok a jellemzők.
 
 9.jpg
A csakra optimális működése:
A napfonat (solar plexus) csakra akaraterőnk és érzelmeink központja. Nyitott állapotban érezzük a kontrollt magunk, a kialakult helyzetünk felett. Önértékelésünk a valóságnak megfelelő. Akaraterőnk fejlett, tudjuk, hogy megfelelő energiával bármit elérhetünk. Ha jól működik, akkor boldognak érezzük magunkat, megértést, szeretetet sugárzunk.
A csakra alulműködése:
A harmadik csakra alulműködéséből eredeztethető betegségeket az önbecsüléssel, a visszautasítástól való félelemmel, a kritikára való túlérzékenységgel, és az önmagunkért való felelősségvállalással kapcsolatos problémák váltják ki. Alulműködéskor fizikai és szellemi aktivitásunk alábbhagy. Határozatlanságunkban nem tudunk dönteni helyzetekben. Érdektelenségünk ahhoz vezet, hogy nem tudjuk elérni a számunkra fontos dolgokat.
A csakra túlaktivitása:
A csakra túlműködésekor agresszívekké válhatunk, elnyomunk másokat és túlságosan domináló szerepet veszünk fel munkákban, vagy kapcsolatainkban. Házasságunkban ekkor válunk házi sárkánnyá.
Napfonatnak egy idegfonatot neveznek, amely valahol a gyomrod mögött, a gerinced előtt van. Magát a harmadik csakrát a gyomorszáj körül találod meg, azaz ha kitapintod a mellkasod alsó részén a szegycsont alját, ez alatt és a köldököd fölött. A csakra hátsó oldala a hátadon van, a gerinceden ugyanebben a magasságban.
 
Elülső része: Azzal az óriási örömmel kapcsolatos, amely akkor tölti el az embert, ha ismeri saját különleges, mindennel összekapcsolt helyét a világegyetemben. Akinek ez a csakrája nyitott , képes arra, hogy éjjel felnézzen a csillagos égre, és érezze oda tartozik. Ő a megnyilvánult világegyetemen belül saját egyediségének kifejezésének középpontja, s ebből származik spirituális bölcsessége. Érzi saját érvényességét. Ha nyitott és harmonikus, a személynek mélyen kielégítő érzelmi élete van. Ha zárt, a szív és szexuális csakrák között nincs energiaáramlás. Ha szakadozott, nagy mennyiségű kontrollálatlan érzelme van, vagy hatni fognak rá az asztrál világ lényei és megzavarhatják őt. Ha zárt, blokkolja az érzelmeit a személy, nem érez pozitív érzelmeket sem önmaga, sem mások iránt. Nem talál utat a világegyetemen belül magasabb rendű céljához. Nincs tudatában az érzelmek magasabb szintű jelentésének.
 
Hátsó része: a rekeszizom központ a napfonat mögött az ember testi egészségével összefüggő szándékaival áll kapcsolatban. Gyógyító központként ismeretes. Ha a napfonat nyitott, általában ez is nyitott. Aki elismeri és elfogadja az Univerzumban elfoglalt helyét, elfogadja, hogy éppoly tökéletesen beleillik a világegyetembe, mint egy fűszál, akkor az egyén fizikai egészségre is törekszik.
Jelképezi az erőt, a magunk feletti hatalmat, illetőleg a világ felé megnyilvánuló befolyást, összehangolja a szív- és a szexcsakrát, tehát megfelelő működése alatt a szexuális élet érzelmekkel teli. Ha hibásan működik, akkor az egyén él nemi életet, de nem kapcsolódik nála ehhez a szeretet érzése, ha megfordul a forgásiránya, akkor erőszakossá válik a szexuális életében, agresszív szerető lesz.
Túlműködésnél kialakulhat az erős önzés, hatalomvágy, mások feletti uralkodásra késztetés, alulműködés viszont az olyan negatív érzések miatt jön létre, melyek azt sugallják az egyénnek, hogy jelentéktelen, ezért igyekszik kivonni magát a közösségből.
Fontos a működésének harmonizálása ifjúkorban, mert felelős a személyiség kibontakozásában, formálásában.
A csakrák energetikai feltöltésekor a többletenergia mindig a napfonatban tárolódik, mintegy éléskamra, és szükség esetén innen jut el a többi csakrába, tehát összességében felel a másik hat csakra energetikai ellátottságáért is.

Ez a csakra aktiválja a tapasztalatból eredő bölcsességet, a személyiség kibontakozását. A harmadik csakra auránk mentális rétegeihez kapcsolható, mely a gondolataink és mentális folyamataink tárolója. Itt alakulnak energetikai mintáink gondolatokká. Ezek általában sárga színű minták, melyek a fej körül jelennek meg, de testünket is körül veszi néhány centiméteres burokkal. E csakrának a színe a sárga és a splansikus szerveket irányítja. Az alsó három csakra és a hozzátartozó aurarétegek szoros kapcsolatban vannak a látható fizikai testünkkel.
 
 
A napfonatcsakra jellemzése:
 
Ez a csakra az akarterő, öntudat, önértékelés és érzelmek bölcsője. Keleten az életenergia központjának is tartják.  A napfonat csakra az akaraterő, agresszió és hatalom helyes kezelésére, megfelelő gyakorlására, az érzelmek (aggodalom, harag, szenvedély, félelem) uralására hívatott tanítani.
 
tn_aid4598_20090526030400_610.jpg
 
Szimbóluma  a tíz lótuszsziromba foglalt lefelé néző háromszög, benne a hindu napkeresztekkel, aljánál futó kossal,  avagy a japán harcművész, aki erejét a harából, három ujjnyira a köldök alatti területből meríti. A harát lángként ábrázolják a hason, mely a belső erőt érzékelteti. A tízszirmú lótuszvirág szimbólumot akkor használjuk, ha üzleti fellendülésre, sikerre vágyunk. Ha úgy érezzük mindent, amit az életben csinálunk nem elég jó. Ha irigységet érzünk mások felé, illetve gyomorproblémáink, emésztési gondjaink vannak, illetve ha az Édesapával nem működik jól a kapcsolat.
 
Kissé bonyolult a helyzet a napfonat csakránknál, ami a köldöknél található. Nevezik ezt köldökcsakrának de Napfonatnak is, ám sokak szerint ez inkább két különálló csakrát takar, és semmiképpen nem lehet összekeverni a kettőt.
A köldökcsakrához tartozó testrészek: a derék, a hasüreg, az emésztő szervek (gyomor, belek),  máj, epe, izmok, bőr, vegetatív idegrendszer. Mirigyek közül a hasnyálmirigyet és a mellékveséket rendeljük hozzá, logikusan következik tehát, hogy hormonjai az inzulin és a glukagon. Ha a csakra nem működik megfelelően ezen szervek, mirigyek és hormonok zavara jelezheti az energiahiányt avagy többletet. Túlműködése esetén gyakori rosszullétet érzékelhetünk, emésztési zavarokat, fekélyeket tapasztalhatunk, de megjelenhetnek epebántalmak és a cukorbetegség is. Alulműködés esetén szintén gyakran jelentkezik cukorbetegség, de az epekő is gyakori vendég.
 
Ismét érdekes mindezt összevetni a csakra által vezérelt lelki, pszichés tényezőkkel. Ezek szerint a köldökcsakra az én érzelmeiért felel, itt vívjuk meg a külső és belső harcainkat, itt lakik a szenvedély. Sokszor úgy magyarázzák, hogy a fel nem dolgozott érzelmek, ezek a meg nem vívott harcok azok, mik ha nem tudjuk kiadni, megélni őket, ha nem tudjuk feldolgozni őket, s ezáltal elfogadni magunkat, akkor idővel ellenünk fordulnak, ezért támadják az emésztést szabályozó szerveinket. Ilyenkor hasi szerveink nem kapnak megfelelő energiát, ez sokszor felületes légzésben is megmutatkozhat.
 
A gyomorfekély tipikusan a félelmek produkálta betegség, az aggodalmak fel nem dolgozása hívja életre. Hasonló tőről fakad a hasra hízás is, ezzel mintegy betakarja csakráját az ember, védve mindazokat az elnyomott érzelmeket, miket itt raktároz. A cukorbetegség a súlyos érzelmi kontrollt jelezheti, szintén azok elnyomását, azok kifejezésének képtelenségét, ezt egyébként pszichológiai tesztekkel is igazolták már. Általánosságban minden tünet az elfojtásra utal, legyen az a gyomorégés, ahol a keserű érzelmek buknak föl néha vagy a máj és epeproblémák, mik a lefojtott dühtől törhetnek elő, de a csakárhoz tartozik a szem is, hisz érzékelése a látás, s a szem betegségei azt jelzik, az illető nem akar meglátni, észrevenni, tudatosítani valami fontosat az életében, ezért inkább szeme világát oltaná ki.
 
Mindezek miatt a csakra normális működtetéséhez fontos, hogy önbecsülésünket erősítsük, hogy tisztában legyünk értékeinkkel, elfogadjuk azokat, s kiépítsük magunkban az erőt. A blokkolt köldökcsakra gyakran önbizalomhiányos, erőtlen, feszélyezett, visszahúzódó, könnyen zavarba jövő embert eredményez, ki erős önbizalomhiánnyal küszködik, folyamatos pozitív visszacsatolásra van szüksége, féltékeny, bizalmatlan, gyakran tör rá a depresszió, sokat szorong, számos helyzetben. félelemmel tölti el, netán pánikrohamok törnek rá, és paranoiás képzelgésekkel is meg kell küzdenie. Ha túlműködése jelenik meg, akkor munkamánia, ítélkezés, tökéletességre való törekvés, droghasználat, szexuális bizonytalanság és az érzelmi élet elfojtása jelentkezik.
 
Azonban ha sikerül egyensúlyba hoznunk, mindezek pozitív fordulatot vesznek, az erőtlenség tetterőbe fordul, az önbizalomhiány egészséges önértékeléssé válik, az egyéniség kibontakozik, egyensúlyi helyzet áll be az értelem és az érzelem között. Vidám, intelligens, kiegyensúlyozott személyiség győzedelmeskedik, aki örömét leli a fizikai aktivitásban, és élvezi a jó ételeket, anélkül, hogy azok ártanának szervezetének vagy hízna tőlük. Mindez gyökércsakránkkal is összefüggésben áll, a táplálkozás is összeköti a kettőt, de a jó és a rossz harca, a külvilággal történő harcok, ott is megjelennek, de a köldökcsakra segít nekünk megtanulni, hogyan használhatjuk akaratunkat, hogy abból ne akaratosság legyen, hanem egy harmonikus egész.
 
koldok.jpg
 
Tanulási feladata: A becsvágy és az akarat uralása, az agresszió kezelése, a hatalom gyakorlása, az alázat megtanulása. E csakra szintjén az a veszély fenyegeti az embert, hogy a szenvedélyei áldozata lesz, ha elöntik az érzések. A köldökcsakra szintjén szembesülünk árnyékunkkal, a jó és a rossz, a hatalom és az alávetettség érzéseivel.
 
Ehhez a csakrához tüzes energiák társulnak. Szenvedélyekről, haragról és az érzések feldolgozásáról van itt szó. A tűz belső erőnket is szimbolizálja, amitől nagyon sokan félnek. Sok félelem legfőbb oka a saját erőnktől való félelem. Aki meg akarja valósítani önmagát és elképzeléseit, annak erősíteni kell a köldökcsakráját, de nem szabad túlzásba esni, mert felborul az egyensúly, és nem azt érjük el, amit szeretnénk! Nem szabad elhanyagolni a többi csakrát sem. Az az egészséges, ha mindegyik csakránk egyforma nagyságú és szép tiszta, élénk színű!
 
A köldökcsakrához a mozgás, a változás fogalma társul. Önmagunk átalakítása, erővel, akarattal rendelkező lénnyé. Ha ezzel a csakrával foglalkozunk, az segít a különbségek áthidalásában és a teljesség elérésében a személyiség szintjén. Nem szabad engednünk, hogy az elme (ego) elnyomja bennünk a szivet, vagy a logikát képviselő bal agyfélteke eluralkodjon az intuíciót és kreativitást jelentő jobb félteke fölött. A köldökcsakra ereje gondoskodik arról, hogy fönntartsuk kapcsolatunkat az egész emberiséggel, ám mégis individuumok, egyedi lények maradhassunk.
 
A napfonat csakrára a következő gondolatok, érzések vannak hatással:
Erő: erős emberré válástól való félelem vagy vágy. Hatalommal bíró embertől való félelem. Hatalommal kapcsolatos megszállottság. Olyan jelenbeli vagy múltbéli élmények, melyekben úgy érezted, hogy egy másik embernek hatalma van feletted.
Kontroll: attól való felelem, hogy más kontrollál minket, az irányítás elvesztésétől való félelem. Magad, helyzetek, mások feletti kontrol megszerzése. Olyan jelenlegi vagy múltbéli élmények, melyekben kontrollálva vagy kontrollvesztettnek érezted magad.
 
A csakrában rejlő tanítás végrehajtásához segítségül hívhatjuk az angyali seregek vezérét, Mihály Arkangyalt. Mihály a Naphoz kötődik, a bölcsesség és a szellemi tanulmányok tartoznak hozzá. A szellemi kutatások szerint Michael, aki arkangyali rangú volt, a XIX. század vége felé arché szintre lépett, és azóta archéként, emberiségvezetőként, korszellemként kell rá tekintenünk.
 
koldok_csakra.jpg
 
A köldökcsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma
 
E csakrához olyan betegségek tartoznak, amelyek aggodalomra, félelmekre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza. Ez a csakra gyakran azért zárt, mert az illető fél saját erejétől. A köldökcsakra zártságát gyakran a felületes légzés is mutatja. Ilyenkor a hasi szervek, különösen az emésztőszervek nem kapnak elegendő életenergiát (ez hosszú távon mérgezéshez vezet). A tudatos mély légzés megnyitja a köldökcsakrát.
Testi síkon az emésztés tartozik a köldökcsakrához.
E csakrához tartozó betegségek: cukorbetegség, anorexia, bulimia, hepatitisz, emésztési zavarok, gyomorpanaszok, gyomorfekély, epe és májbetegségek, valamint a mellékvese hormon kiválasztásával kapcsolatos zavarok.

Néhány betegség: Emésztési problémák, Hízás hasra, Epepanaszok, Gyomorégés, gyomorfekély, Májbetegségek, Rekeszizom problémák, Szemproblémák
Lelki betegség: Dühkitörések, Hatalmi visszaélések, Harag, Hisztéria, Szadizmus, Mazochizmus, Szégyenlőség, Kissebségi érzés 
Ha valamit nem veszünk észre, vagy nem akarjuk meglátni, annak gyakran a köldökcsakrához van köze. A rövidlátó csak a közel lévő dolgokat emészti meg, a távollátó pedig a messze lévőket.
Cukorbetegség: A cukorbetegek nagyon erősen kontrollálják és elnyomják érzéseik kifejezését. Igényled a szeretetet, de nem tudod feldolgozni
Epepanaszok: Elnyomott bánatra, keserűségre, dühre és agresszióra vezethetők vissza, amit fel kell oldani.
Gyomorégés: Ilyenkor feljön valami, amit még meg kell emészteni. Ebben az esetben a lelki problémák nem dolgozódtak fel, valami savanyú feltör alulról a tudattalanból.
Hízás a hasra: A nagy pocak azt szimbolizálja, hogy az illető védeni szeretné köldökcsakráját. A csakra bezáródik, ha egy zsírpárnával veszik körbe. A zsírréteget legtöbbször a meg nem emésztett érzések hozzák létre. Az érintett bánatában és agressziója miatt eszik és iszik túl sokat.
Májbetegségek: A rossz kedvvel függnek össze. Elsősorban elnyomott düh. Minden fel nem oldott negatív érzés a májat mérgezi.
A köldökcsakrához tartozó valamennyi lelki probléma az agresszió nem megfelelő kezelésével függ össze. Az agressziót nem elnyomni kell, hanem megfelelő módon kifejezni. A napfonatcsakrán keresztül juttatjuk kifejezésre két alsóbb csakránk, a gyökér- és a szakrális csakra vágyait, illetve ennek révén fogadjuk be és dolgozzuk fel a minket érő hatásokat. E csakra által teljesíthetjük ki lényünket és alakíthatunk ki harmonikus kapcsolatot környezetünkkel. Mindebben fontos szerepet játszik az önérvényesítés, az önállóság, a függetlenség, az önbizalom, a határozottság is – természetesen az egészséges határokon belül.
 
nap1.jpg
 
Harmonikus, diszharmonikus és alulműködés
Ha a napfonatcsakra harmonikusan működik, erőnket nem a külvilágból, hanem önmagunkból merítjük. Nem mások elvárásai, hanem saját belső erkölcsi mércénk szerint élünk, miközben tudomásul vesszük azt is, ha a körülöttünk lévők esetleg másképp látják a világot. Kellő önbizalommal és határozottsággal rendelkezünk ahhoz, hogy akaratunkat – természetesen mások érdekeinek megsértése nélkül – érvényesítsük. Ha képesek vagyunk magunkban ily módon feloldani az élettel szükségszerűen együtt járó ellentéteket, idővel egyfajta magasabb szintű bölcsességre teszünk szert, miközben kontemplatív hajlamunk is elmélyül.
 
A napfonatcsakra diszharmonikus működése számos esetben a gyermek- és a kamaszkorra vezethető vissza. Ha ezekben a fogékony időszakokban nem kapunk kellő elismerést a könyezetünktől – elsősorban a szüleinktől –, nagy valószínűséggel kisebbségi érzés alakul ki bennünk, amely felnőttkorunkban is velünk marad, és folyamatosan táplálja bennünk a dominancia iránti vágyat. Egyfajta visszaigazolásként – „elismerésként” – éljük meg azt, ha sikerül hatalmat gyakorolnunk a környezetünkre. Ám mivel ez a fajta elégedettség nem a bensőnkből fakad, hanem a külvilág (kikényszerített) visszajelzéseitől függ, sohasem lehet valódi és tartós. A hiányérzet pedig állandósul életünkben.

A napfonatcsakra alulműködése ugyancsak a gyerekkorban, pontosabban a szülőknek, a környezetnek való megfelelési vágyban gyökerezik. Ez esetben személyiségfejlődésünk nagy valószínűséggel megtorpan. Felnőttként is a mindenkori környezetünktől függünk, ám ez – ellentétben a diszharmonikus napfonatcsakra-működéssel – nem a dominancia iránti hajlamban, hanem az érdekérvényesítés részleges vagy teljes hiányában nyilvánul meg. Nehezünkre esik dönteni, nemet mondani, a váratlan helyzeteket rosszul kezeljük, egzisztenciálisan kiszolgáltatottá válunk másoktól, lelki (és gyakran testi) erőtlenség uralkodik el rajtunk.
 
 
A napfonatcsakra  harmonizálása:
 - Mantrával: RAM
 - Színterápiával: sárga
 - Drágakőterápiával: tigrisszem, topáz, borostyán, citrin
 - Aromaterápiával: bergamott, rozmaring, levendula, citrom
 - A természet érzékelésével: a tűz, gyertyaláng látványa, napfény, napozás, sárga virágok, napraforgó, sárga zöldségek, gyümölcsök fogyasztása
 
Általános tanácsok a köldökcsakra harmonizálásához:
  • Nézz szembe saját árnyék oldaladdal, pl. álmaid feldolgozása révén.
  • Fejezd ki agressziódat játékosan vagy sport által (küzdősport).
  • Hordj meleg, sárga tónusú alsóneműt és használj hasonló színű ágyneműt.
 
Ha túl aktív a köldökcsakra:
  • Foglalkozz árnyék oldaladdal, esetleg vegyél részt egy pszichoterápián.
  • Sportolj.
 
Ha túl passzív a köldökcsakra:
  • Foglalkozz valamely küzdősporttal.
  • Eddz megvalósító erőidet és képességeidet.
 
stock-photo-woman-urdhva-dhanurasana-upward-bow-pose-yoga-posture-position-in-silouhette-on-studio-white-73555036.jpgA napfonat csakra harmonizálása jógával
Testi szinten a csakra harmonizálására alkalmas gyakorlat a dhanurasana, az íjállás. A képen látható póz felvételéhez először hasra fekszünk, fogjuk meg egyik lábunkat, majd a másik lábunkat. Zárjuk össze a bokánkat, fejünket emeljük fel belégzés közben. A pózt tartsuk ki eleinte 6 később 10 mp-ig. Ezt a gyakorlatot egészséges személyek végezhetik jógaoktató segítségével.
 
 
 
 
 
 
 
 
hasi.jpgNapfonat csakra harmonizálása mudra-val
A mudra szanszkrit eredetű szó, mely jelentése szimbólum, pecsét, kéztartás. Ez a speciális kéztartás segít a napfonat csakra harmonizálásában. Kezünket rakjuk a napfonat csakrához, kissé lejjebb a köldökünknél. Tegyük össze a kezünket, érintsük össze ujjainkat előre nézve. Fontos, hogy a hüvelykujjunkat összekulcsoljuk. Zengessük a RAM szócskát.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Citrin, a napfonat csakra köve
A citrin letisztult színe a sárgától a borostyánsárgáig terjed. A citrint helytelenül kvarctopáznak, citrintopáznak is nevezik, pedig bőségesen előfordul a világon, akár nagyobb méretben, ellentétben a topázzal. Jótékony hatásai miatt közkedvelt.
 
Gyakorlat a köldök csakrához: tűzlégzés
 
A gyakorlat időtartama
Maximum öt perc, de két vagy három perccel kezdd el.

Mit kell biztosítani hozzá?

• Szabad helyet a padlón, ahová kényelmesen lefekhetsz.
• Egy kellemes, tiszta, meleg és kiszellőztetett szobát.
• A külső zajok kikapcsolását.

Hogyan végezd?
Feküdj hanyatt, hunyd be a szemed, és lazulj el. Képzeld el, hogy egyre mélyebbre és mélyebbre süppedsz a talajba, és közben egyre nyugodtabb és lazább leszel. Ha úgy érzed, készen állsz, kezdj el folyamatosan lélegezni a köldök csakrádba. Engedd, hogy felmelegedjen a központja, és érzékeld, hogy a finomenergia áramlik ki belőle, ami szétoszlik egész testedben. Eközben folytasd a hasi légzést folyamatosan, és tartsd figyelemmel köldök csakrádat. Ha nem okoz gondot a gyakorlat végzése során, képzeld el, hogy a köldök csakrából kiáramló energiának sárga fénye van.
 
normal_napfonat_csakra.jpg
 
A napfonatcsakra tisztítása:
Valamely mozgásforma rendszeres gyakorlása (főleg a kardio, illetve a jóga is).
Emésztőrendszerünk karbantartása (például időnkénti méregtelenítéssel); minél több sárga színű élelmiszer (paprika, kukorica, sütőtök, citromlé stb.) fogyasztása.
A stressz fokozatos feloldása – a kiváltó okok fokozatos megszüntetése; közben relaxálás (fürdő, séta, pihenés, masszázs, a természetben való feloldódás stb.).
Hangterápia – ritmikus zenék, rockzene.
Színterápia – viseljünk sárgát; aludjunk ilyen színű ágyneműben!
Aromaterápia: ámbra, bergamott, levendula.
Drágakő-terápia: borostyán, citrin, tigrisszem (akár magunkon vagy magunknál hordva, akár a környezetünkben elhelyezve).
 
 
Napfonati csakra feltöltése:
 
Nagyon fontos energiaközpont. Ha jól működik, életerős vagy és bátor, mindig ki tudsz állni az igazadért. Az ilyen ember könnyen a társaság középpontjává válik, és mindenki odafigyel rá. Ez egy olyan energiaraktár, ahonnan veszély esetén a szervezet plusz energiát kaphat. Mivel ez látja el energiával az emésztőszerveket is, gyomorrontás, hasfájás esetén sokat segít a feltöltése.

Gyakorlat
A harmadik csakra feltöltése az előzőkhöz hasonlóan történik, csak itt az kell elképzelni, amint kellemes, melengető sárga szín tölti fel a hasadat. Úgy is elképzelheted, mintha napsugarak járnák át a hasadat.

 
Napfonatcsakra-meditáció
Helyezkedjünk el kényelmesen! Néhány percig összepontosítsunk a légzésünkre! Ezután képzeljük el, hogy aranyszínű fényt lélegzünk be a napfonatcsakra elülső (has felőli) kerekén keresztül! A fény először ezt a csakránkat, aztán a hozzá tartozó szerveket is elönti, illetve átmossa. A napfonatcsakrában és a hozzá tartozó szervekben felgyülemlett elhasznált energiák fokozatosan feloldódnak, s a kilégzések során a hátulsó (a gerincnél lévő) keréken keresztül távoznak a külvilágba, ahol fénnyé válnak.
 
Meditáció
Menjünk le a lépcsőn 10-1-ig számolva, majd egy ajtó elé érünk. Lépjünk be a szobába aminek a közepén egy kényelmes szék áll, üljünk le a székre, és képzeljük el, hogy a köldökünk fölött aranysárga fény árad belülről kifelé, deréktól lefelé körülöleli a testünket. Néhány percig üljünk így, élvezzük a békét és a nyugalmat. Majd álljunk fel képzeletben, és térjünk vissza a jelenbe (induljunk ki a szobából, vissza a lépcsőn, miközben 1-10-ig számolunk).

vitalizalo_mandala.jpg