Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szakrális csakra

2011.12.14

 

8-szakralis.jpg

 

Szakrális csakra ( második, keresztcsonti csakra, lépcsakra)
 
Szakrális vagy szex csakra – Svadisthana (A kivételes lakóhely)
 
Funkciója a szexualitás, eleme a víz, joga az érzelem, démona a bűntudat, színe a narancs és identitás típusa az érzelmi típus.
Szexcsakra (szakrál csakra): Színe: narancssárga, borostyánsárga és az aranyszín.
Helye: nemi szerveknél a köldök alatti tenyérnyi terület,
a nemi szervek és a köldök között található. A belső nemi szervek vonalában helyezkedik el, nőknél a méh, férfiaknál a mellékhere magasságában.

Mantrája: vam (vangnak ejtve)
Nevének jelentése: az önvaló lakóhelye
Eleme: víz
Érzékszerve: ízlelés
Alapelv: teremtés; felszabadultság; elfogadás; érzékiség
Dolga: önkielégítés
Testi szerve: a gerincoszlop keresztcsonti szakasza, medence, nemzőszervek, szaporodási rendszer, ivarszervek, ivarmirigyek (petefészek, prosztata, here), női ciklusok, vese, mellékvesék,  húgyhólyag, nyirokrendszer, belsőelválasztás, minden ami folyékony - vér, nyiroknedvek, emésztőszervek, sperma.
 
Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: alsó vitál, a lét alkotó jellegű szaporodása, teremtő energia, alkotás, kreatívitás, feloldódás, termékenység, érzelemgazdagság, szerelem, érzékiség, tisztaság, lelkesedés, áramlás az élettel
Érzelmi és mentális társítások a vágyak, élvezet, étvágy, függőség, függetlenség, a trauma, az önelemzés, határozatlanság, állhatatosság, az önbecsülés hiánya, bölcsesség, alkotás, kreativitás, érzékiség, az öröm, a hisztéria, és a depresszió.
Spirituális jelentése az ösztön, egyéniség, hűség és a valakihez tartozás szükségessége.
Mirigy: ivarmirigyek, mellékvese
Hozzárendelt hormon: ösztrogén, tesztoszteron.
Megerősítései: közeledem másokhoz, kinyilvánítom szükségleteimet
Tanulási feladatai: odaadás, belebocsátkozás valamibe.
Jellemzése, címszavai: Női-férfi polaritás, Szexualitás és a társkapcsolat, Szociális kapcsolat, A tudatra ébredés lépcsőfoka, Az érzéki tapasztalatok és az öröm testi megélése
Fő témái: Féltékenység, Ingázás a szabadság és a kötöttség között, Szenvedély kezelése
Arra tanít bennünket, hogy a pénz áramlani szeret, nem pedig megakadni.
Irányítja a nemi szerveket, szexualitást, a családhoz való viszonyunkat, de a bűnhöz való viszonyulás is innen indul ki (prostitúció). Ezenkívül a kreativitásért felel.
 
Testi zavarok: alsó hát, ülőidegzsába (isiász), medence fájások, szexuális zavarok, vizelési problémák
Mentális funkciók: lelkesedés, kreativitás, vádaskodás, bűntudat, pénz, szex, hatalom, kontroll, moralitás, változások elfogadása
Túlműködés: túlzott érzelmek, addikció, túlzott függőség valamitől
Alulműködés: szigorúság, emocionális üresség, szórakozástól való félelem
Hertz: 6Ez a csakra egy picit gyorsabban örvénylik, mint a vörös gyökércsakra.
Bolygója: a Plútó, asztrológiai jegyei a rák és a skorpió.
 
Kristályterápia: Holdkő, Opál, Narancs Kalcit, Karneol
Aromaterápia: Ylang-ylang, Szantálfa, Kardamon, narancs
Hangja az u, zenéje tulajdonképpen minden, ami a szexuális vágyat felkelti.
Gyógyító köve: holdkő
Serkentő színe: narancssárga.
Serkentő gyógynövénye: ylang-ylang, vanilia.
 
 szakralis.jpg
A szakrális csakra működése
 
A második csakra az alhastól a köldök területéig tart, gyakorlatilag a nemi szerveknél található, de ugyan ez a csakra a kreativitás csakrája is. A fizikai testen közvetlen kapcsolatban van a nemi szervekkel, a vastagbéllel, a gerinc alsó részével, a medencével, a csípő területével, a vakbéllel és a hólyaggal.
A második csakra az emberi kapcsolatokra irányuló szükségleteinkre rezonál, továbbá arra az igényünkre, hogy fizikai környezetünk dinamikáját bizonyos mértékben irányításunk alatt tartsuk. Minden összeköttetés, mely révén életünket kívánjuk kontrollálni, mint például a tekintély, a pénz, vagy más emberek, a második csakrán keresztül kerülnek kapcsolatba energiarendszerünkkel. Ebből az erőközpontból eredeztethető betegségek az irányítás elvesztésétől való félelemben gyökereznek.

Itt tárolódnak a pénzügyi veszteségtől való félelmeink, a cserbenhagyás, az elhagyatottság, továbbá a fizikai test erővesztése miatti aggodalmaink energiamintái. A szexualitás és minden vele kapcsolatos magatartásunk és állásfoglalásunk is itt gyökerezik. A szexualitás az önkifejezés sugárútjának tekinthető, demonstrálja, milyen viszonyban vagyunk a bennünket körülvevő világgal. A második csakra működése befolyásolja kitartásunkat, az önálló pénzügyi és fizikai túléléshez szükséges kitartást, önvédelmet, valamint a kockázatvállalás képességét, a veszteségek utáni újrakezdéshez szükséges lendületet, erőt, a személyes és hivatással kapcsolatos döntésképességét és a kreativitást.
 
A Szexcsakra felelős azért, hogy mennyi teremtő energiával, kreativitással rendelkezünk, mennyire vagyunk érzékiek, illetve mennyi szexuális energiát érzünk magunkban. Az érzelem gazdag, lelkes, harmonikus, toleráns és alkalmazkodni képes embernek egészséges ez az energiaközpontja. Hozzátartozó szervek a nemi szervek, a csípő, a húgyhólyag, testváladékok közül a sperma, prosztata-váladék, hüvelyváladék.
 
Túlműködésére erőszakosság, túlfűtöttség jellemző, férfiaknál ilyenkor mondják, hogy a nadrágjával gondolkodik, fokozott aktivitás, alulműködéskor viszont frigiditás, a nemi vágy csökkenése vagy megszűnése, a másik nem felé való közömbösség jellemző. Nőknél okozhat teherbeesési nehézségeket, rossz esetben meddőséget, illetőleg a megtermékenyült zigóta beágyazódni képtelen. Férfiaknál potenciazavarok lépnek fel.
 
A csakra előrefelé nyíló tölcsérének hibás működésekor a zavar szexuális téren jelenik meg - ahogy feljebb írtam - míg a hátsó esetében az élet egyéb ide kapcsolódó területén lép fel rendellenesség. Gondolok itt pl. a "sose áll meg" emberekre, nőknél a másik ember felé mutatott túlzott gondoskodás, vagy ellenkezőleg fokozott érdektelenség.
 
Ha az erőközpont pang, akkor általánosságban is ingerült, rosszkedvű lesz az ember, mint egy morgós medve. Különösen igaz azokra, akik a kordában tartott nemi örömöt más módon nem tudják levezetni, pl. sporttal.Ha tehát ezt a csakrát akarjuk stimulálni, bújjunk oda párunkhoz, ha ez nem lehet, akkor ugrókötelezzünk vagy táncoljunk egy nagyot narancssárga lámpafényben.
 
Ennek a csakrának a működése felelős a párkapcsolatokért, éppen ezért, ha kevés energia áramlik át a keresztcsonti csakrán, akkor az illető nehezen tud kialakítani harmonikus viszonyt a másik nemmel, szexuális problémái lehetnek, érzelmekben visszafogott lesz, a másik ridegnek és visszautasítónak érzi őt, kevés lesz az önbizalma, főleg párkapcsolati kérdésekben.
 
Elülső része: A másik nem iránti szeretethez kapcsolódik. Nyitottan elősegíti a szexuális testi öröm adását és kapását. A teljes testi orgazmushoz az összes csakra nyitottsága szükséges.
 
Hátsó része: Párja a keresztcsonti központ az egyén szexuális energiáihoz kötött. Nyitottsága esetén az egyén érzi szexuális erejét. Blokkoltsága esetén gyenge, nem kielégítő partner. Kerüli a szexet, kevés a szexuális késztetése, tagadja annak fontosságát és szerepét. Mivel az orgazmus életenergiában fürdeti meg az embert ez úton nem kap táplálékot, az egyesülés pszichológiai táplálékát sem.
 
Elülső és hátsó közötti kapcsolat: Ha bármelyik blokkolt, az életerőt is blokkolja azon területen: csökken a szexuális vitalitás.
 
Az orgazmus mint energiamozgás a testet felfrissíti, megtisztítja. Megszabadítja a rendszert a legátolt energiáktól, salakanyagoktól, mély feszültségektől. Nőknél ha gátolt a csakra, orgazmus nehézségeihez vezet. Ő akar kontrollt gyakorolni. Férfiaknál impotencia keletkezhet. Fél szexuális erejét odaadni, ezért az energia-kilövellés a hátsó csakrán keresztül történhet, ami fájdalomhoz vezethet, s ezúton az együttlét kerüléséhez. Gyakran a hasonló vonzódás eredményeképpen két blokkolt szexuális erejű partner találkozik, és egymást vádolják. A hátsó csakra erős és az óramutató járásával azonos forgású, az elülső gyenge esetében erős a szexuális igény, de nem képes az adás, elfogadás élményét megélni. Ha a hátsó erős és az óramutató járásával ellentétes akkor negatív szexuális képei vannak, erős szublimációs munka jellemzi a szégyen miatt.
Disszharmonikus működés esetén feszült viszony a másik nemmel, szexuális vágyak kényszerű kielégítése vagy elfojtása, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalomhiány, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok a jellemzők.
normal_szex_csakra.jpg
A csakra optimális működése

A szakrális csakra állapota az érzékiségről, az érzelmekről és egyben kreativitásról árulkodik. Nyitott állapotában az egyén élettel teli, szenvedélyes, érzelmei függőségektől mentesek és természetesek. A benne szunnyadó kreativitást meg tudja élni a munkában, ki tud bontakozni akár a művészetekben, fontossá válik a szépség környezetében. Ha jól működik, érzelemben gazdagok, nyitottak vagyunk, ki tudjuk mutatni a szeretetünket, megfelelően viszonyulunk a szexualitáshoz. Ebben az esetben kiegyensúlyozott a szexuális életünk, elégedettek vagyunk saját testünkkel, harmonikus a kapcsolat édesanyánkkal és egészségesek a következő szerveink: a has - és medence területe, a vese, a hólyag, és a nemi szervek.
 
A csakra alulműködése:
Alulműködése során nem éljük meg szexualitásunkat, elemi ösztöneinket. Érzelmeinket képtelenek vagyunk elfogadni és helyesen kimutatni, mely számtalan nézeteltérés alapjául szolgál. Túlságosan merevekké, ridegekké válunk. Ha alulműködik, félünk az érzelmektől, a csalódástól, menstruációs zavarok, impotencia jelentkezik.
 
A csakra túlaktivitása:
Ennek a csakrának a túlműködésekor bizonyos érzéseknek, személyeknek vagy az érzékiségnek lehetünk rabjai. Túlzásba vihetjük a szentimentalizmust, érzelmességet. A realitástól elszakadnak vágyaink, az élvezeteknek élünk az étvágy és gyönyörök terén. Egyúttal háttérbe szorítjuk önmagunkat és nem érezzük magunkat egyenrangúnak másokkal. Ha túlműködik, szexuális kielégülés hajszolása, aberráció, nemi betegségek, vesepanaszok, hólyaggyulladás jelzi.
 
szex111.jpg
Szakrális csakra- a biztonság központja

A csakra szirmai megközelítőleg kétujjnyira a köldök alatt találhatók. Töve a keresztcsont magasságában mutat a gerincre. Aromaterápiás kezelés szempontjából nyugtató hatással van rá a pézsma és az ámbra, serkentője a rozmaring. Gyógyító kövei: borostyán, citrin, topáz, aventurin, holdkő és jáspis.
Kulcsszavai a biztonság, mások iránti figyelem, szexualitás, kreativitás, erő, őszinteség. Az első két kulcsszó igen szoros összefüggésben van egymással. Csak akkor tudunk másokra felelősséggel odafigyelni, másokat elfogadni, ha biztonságban érezzük magunkat. A szexualitást itt meglehetősen tág értelemben kezeljük. Nem csak a szexuális tevékenységről van szó ugyanis. Idetartozik magának a szexualitásnak az elfogadása, valamint jelen korunk és kultúránk keretei között a férfi és a női szerep értelmezése, elfogadása is. A szexuális energia kétségtelen kapcsolatban áll a kreativitással és a mások bölcs vezetését lehetővé tévő erővel is.  

Ez a csakra szoros kölcsönhatásban áll az éteri testtel. Minden létfontosságú szervünknek megvan az éteri párja, melyek kapcsolatban állnak a fizikai világban létező szervvel, és közreműködnek az adott szerv jó egészségi állapotának fenntartásában. Ez a tény ad magyarázatot például az amputált végtagok fantomfájdalmára, mivel az amputált végtag csak a fizikai térből tűnik el. Az éteri térben továbbra is jelen van. Betegség esetén akár részesül az éteri test egy másik személy által közvetített gyógyító energiában, akár nem, előbb önmagát kell rendbe hoznia ahhoz, hogy a fizikai szinten működő szervek újra normálisan lássák el a feladataikat.

A szakrális csakra alapszíne a narancssárga. Ez a szín, ha nagyon élénk formában jelenik meg, levertséget, vagy konfrontációra ösztönző érzéseket válthat ki. Ha ilyen érzést tapasztalunk, akkor a borostyán vagy az arany árnyalatait jelenítsük meg a szakrális csakra gyógyítására irányuló vizualizációs gyakorlatok alkalmával. Nagyobb betegséget követő lábadozás során, fáradtság, energiahiány esetén képzeljük el, amint a narancsszín finoman beáramlik a csakrába. Nagyon hatékony gyakorlat. Segíthet az is, ha tartunk egy tál narancsot a szobánkban, vagy az ablak elé függesztünk egy kis darab narancsszínű üveget, úgy, hogy a napfény áthatolhasson rajta.
A vizualizációs gyakorlatok rendszeres végzésekor az ember fogékonysága egyre jobban fejlődik, és egyre jobban megérti a csakrák színvilágát. Ne felejtsük el, hogy minden szín pozitív tartalommal bír. Amikor elképzelünk egy színt, akkor azt tiszta, átlátszó formában kell megjelenítenünk lelki szemeink előtt. Olyasformán, mint ahogy a festett ablaküveg színei láthatóvá válnak a napfény hatására. Ha gyakorlat közben azt észleljük, hogy valamelyik csakránk színe tompa, zavaros, akkor az biztos jele annak, hogy a csakrára, illetve a hozzá kapcsolódó testrészeinkre több figyelmet kell fordítanunk.
 
naturagyogynovenygyogyito_kovek_viii_omj61307176997.jpg
 
A szakrális csakra jellemzése:

A második csakra az érzelmi test réteghez kapcsolódik az aurában. Ez a réteg az érzelmeinknek megfelelően változó színű foltokat tartalmaz. Ezek állandóan változó és esetenként az aurából távozó energiaminták.
Szimbóluma a hatszirmú lótuszvirág. Akkor használjuk, ha nem megfelően működik a szexualitás életünkben. Elfojtjuk vagy éppen túlzottan hajszoljuk a szexuális energiát. Ha féltékenységet érzünk, illetve nem tetszik a saját testünk. Édesanyával nem működik megfelelően a kapcsolat. Formai jele a kör holdsarlóval.
 
A gyökércsakra után a soron következő energiaközpontunkat leggyakrabban szex csakraként emlegetik, de nemi vagy szakrális csakraként is ismerjük. Szanszkrit neve a Szvadhiszthana, melynek jelentése édes íz. Színe a narancssárga, eleme a víz, bolygója a Plútó, asztrológiai jegyei a rák és a skorpió. Mantrája a vam, érzékelése az ízlelés. A köldök és a nemi szervek között helyezkedik el, s ezen központunk magában hordozza a barátságosságot, az alapvető érzelmeket, a kreativitást, intuíciót és természetesen a szexualitást is, s itt raktározódnak gyermekkori érzelmeink, esetleges sérelmeink is, s ez a kreatívitás csakrája is.
 
Szerveinket illetően a nemi csakra felügyelete alatt állnak a vesék, a petefészkek, a petevezeték, a hüvely, a méh, a herék, a hímvessző és a testfolyadékok, belső elválasztású mirigyek közül pedig az ivarmirigyek. A csakra alul vagy túlműködése esetén ezen szervekben jelentkeznek zavarok, ezekhez köthető betegségek vagy panaszok mutatkozhatnak, s a tünetek igen széles skálán mozoghatnak. Mivel ez a csakránk felel folyadékháztartásunkért, tapasztalhatunk vesegyengeséget, allergiát, energiahiányt, de leggyakrabban felfúvódás, hízás, hajhullás, gombás fertőzés - különösen a nemi szerveken - , ciszták, étkezési zavarok, mellbetegség és orgazmusproblémák jelentkezhetnek. Minden tünetnek megvan a maga oka, s ha hozzávesszük, hogy a csakrák nem szemlélhetők pusztán fizikai síkon, s melléjük tesszük az érzelmi, pszichés szálat is, máris érthetővé válik az egész.
 
A nemi csakra a női princípiumot jelenti, ezért a nőiesség jegyei és tünetei egyértelműen befolyásolhatók általa. Ha problémánk van nőiességünkkel, érzelmi világunkkal, párkapcsolatainkkal, mind külsőnkben - hajhullás, hízás, fogyás - mind belsőnkben - ciszták, mellproblémák - nemi jellegeinket támadjuk. Tegyük hozzá, hogy a nemi hormonok termelődése is ezen csakra uralma alatt áll, s mind a férfi, mind a női nemi hormonok meghatározzák külső jegyeinket, hangulatunkat, viselkedésünket, természetünket.
Talán a legbonyolultabb érzelmi sík tartozik a nemi csakrához, nem csak a szexualitás maga (bár ez a gyökércsakrával együtt működik), hanem a férfi-nő, esetleg férfi-férfi vagy nő-nő viszony megannyi kérdése és buktatója, szenvedése és küzdelme itt jelentkezik. A féltékenység, a hűség, a menni vagy maradni, az elszakadás vagy összeolvadás, a szabadság kötöttség kettősségei és az ezeken való rágódás a szexcsakra szerveiben okoznak először elváltozásokat. Egy nőnek, ha cisztája van, rendszerint magánéleti problémái is vannak, hisz ezt jellemzően be nem gyógyult érzelmi sérülések vagy éppen folyamatban lévő érzelmi változások okozzák.
 
Az elengedéssel kapcsolatos félelmek - szakításra, továbblépésre való képtelenség - a hólyagok területén bosszulják meg magukat, s mindkét alsó csakra karbantartását igénylik. Ha valakinek a gyermekvállalással kapcsolatosan vannak félelmei, aggodalmai, természetszerűleg a méhében produkálhat tüneteket. Férfiak és nők esetében a szexualitással való problémák az orgazmuszavarokban, impotenciában vagy hüvelyproblémákban, s elhízásban, különösen altesti területen mutatkozhatnak meg.
 
Ha ezen csakra energiái kiegyensúlyozottak, a személy barátságos, odafigyel másokra, humoros, törődő, jók a megérzései, melegséget sugároz magából. A területen jelentkező energiahiány félénk, visszahúzódó, túlérzékeny, szexuális aktivitásban szélsőséges, frigid vagy impotens, negatív és bűntudatos embert eredményez. A túláradó energiák ezzel szemben lobbanékony, támadó, túlontúl ambiciózus, illúziókat kergető, manipuláló, másokat szexuális tárgynak tekintő jellemet rajzol meg.
Kezeljük!
Természetesen a legegyszerűbb az lenne, ha rendet tennénk magánéletünkben és gyermekkorunkban, ha elengednénk, amit el kell, ha nem féltékenykednénk, de ezt nagyon könnyű mondani. Fordítsuk meg a dolgot, és kezdjünk el dolgozni a csakránkkal, szagoljuk illatait, hordjuk színét, hallgassuk mantráit és együk ételeit! A meditációt megtanulni igen nehéz, nem is lehet egy cikk keretében elsajátítani, de már azzal sokat tehetünk, ha stimuláljuk nemi csakránkat, hogy szükségletei szerint leadja vagy felvegye a szükséges energiamennyiséget.
szex1.jpg
 
Harmonikus, diszharmonikus és alulműködés
Ha a szakrális csakra harmonikusan működik, érzelmeinket és vágyainkat a világ legtermészetesebb dolgának tartjuk, és nem félünk megélni őket – persze anélkül, hogy túlzásokba esnénk. Nyitottak, befogadók vagyunk – még akkor is, ha ez az állapot magában hordozza a megsebződés veszélyét. A bennünk lévő teremtőerőnek szabad utat adunk mind az emberi kapcsolatok terén (párkapcsolat, család), mind a hétköznapi tevékenységek során (hivatás, házimunka), esetleg magasabb szinten is alkotásokat hozunk létre (művészetek). Teremtőerőnk ily módon történő megnyilvánulásával környezetünket is inspiráljuk.
A szakrális csakra diszharmonikus működése az esetek nagy részében a kamaszkorra vezethető vissza – a fiatal valamiféle rossz értelemben vett szégyenlősségből nem kap segítséget a környezetétől a számára addig ismeretlen szexuális energiák kezelésére.

E csakra diszharmonikus működése esetén szexuális vágyunkat partnerünké elé helyezzük. Az intim együttlétek során a testiségre szorítkozunk, így bármilyen intenzitással élünk is szexuális életet, érzelmileg üresek, kielégítetlenek maradunk. Folyamatos hiányérzetünk van, ám azt, hogy valójában mire lenne szükségünk, nem tudjuk megfogalmazni. Ennek következtében gondjaink adódhatnak az alkohollal, a drogokkal, bár az is lehet, hogy „csak” édességet fogyasztunk aránytalan mennyiségben.
A szakrális csakra alulműködésének oka a gyerekkorban, pontosabban az akkori környezet prüdériájában, érzelemmentességében keresendő. Előfordulhat az is, hogy a későbbiekben – főleg az emberi kapcsolatok terén –szerzett tapasztalatokat nem sikerült feldolgozni. Innen pedig egyenes út vezet az önértékelési zavarokhoz, illetve az önbizalomhiányhoz. Érzelmeinket és szexualitásunkat nem merjük megélni, ami az élet más területein is blokkolja a bennünk lévő teremtőerő kibontakozását.

csakra2.jpg

Tanulási feladata: Az odaadás, belebocsátkozás valamibe.
A gyökércsakra szintjén az „én” állt a középpontban, míg a második csakra szintjén az ember a másik felé fordul. Itt már a szociális kapcsolatok is fontosak.
A szexcsakra tipikus témái: a féltékenység, az ingázás a szabadság és a kötöttség között, a szenvedély kezelése.
Ha ez a csakra jól működik, akkor elősegíti azt, hogy szexuális és testi örömöt kapjunk, illetve adjunk át. Amennyiben a testeddel kapcsolatban aggodalmaid vannak vagy stresszes vagy, akkor ez a csakra zsugorodni kezd, és szennyezetté válik. Emiatt fáradtságot és csüggedtséget érezhetünk. Viszont ha túl sokat foglalkozunk a testünkkel, akkor túlméreteződik a csakra és szintén szennyezetté válik.
A szexcsakra, mint a víz elem kifejeződése, arra tanít bennünket, hogy a pénz áramlani szeret, nem pedig megakadni.

Pozitív megerősítések: Közeledem másokhoz. Kinyilvánítom szükségleteimet.
Saját testünk szeretete a feltétele annak, hogy szeretni tudjuk a másik ember testét is!
A csakrában rejlő tanítás végrehajtásához segítségül hívhatjuk Gábriel Arkangyalt. Gábriel a kinyilatkoztatás, a halál és a feltámadás angyala, úgy is hívják, hogy a születés arkangyala, mivel az ember születési folyamatát segíti elő. Ő az, aki az evangéliumokban bejelenti Jézus születését. A tudományok arkangyalának is hívják, mivel elősegíti a Földön a természettudományok fejlődését. Nevének jelentése: “Isten az én erőm”.
 szex2.jpg
A szexcsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:
Betegségek, melyek jelzik a második csakra gyengeségét: a mell, a méh, a petefészek és here problémái, elhízás. Néhány betegség: Felfúvódás, Gombás fertőzések, Hajproblémák, Méhproblémák, Mellproblémák, Menstruációs problémák
Lelki betegség: Étvágytalanság, Kapcsolati problémák, Kreativitási probléma, Orgazmus problémák Étkezési zavarok (anorexia, bulimia) 
Betegségek: bélgörcsök, felfúvódás, gombás fertőzés, hajhullás, hereproblémák, méhproblémák, petefészek-ciszta, impotencia, a prosztata megbetegedései, mellbetegségek, étkezési zavarok, kóros elhízás, orgazmus problémák.
Bélgörcsök: Felfúvódáshoz és székrekedéshez vezetnek. Gyakran egy nem kívánt függőség következménye. Kapcsolaton belül az elnyomott neheztelés okozhat bélgörcsöket. A bélgörcs testi szinten fejezi ki a kapcsolat görcsét. A bűzös gázok távolságot teremtenek.
Felfúvódás: Arra utalhat, hogy az érintett érzelmileg erjed, forrong. Sokszor egy ki nem mondott kapcsolati konfliktusról van szó. Ha tisztázza a kapcsolatát és félelem nélkül kifejezi szükségleteit, sok esetben megszűnik a felfúvódás.
Hereproblémák: A férfi szexualitástól való félelmére utal. A szexuális szükségletek és azok őszinte kifejezése a fontos, melyet a partnerrel együtt őszintén meg kell beszélni. Fontos hogy a nő szeretettel és megértéssel hallgassa végig a férfit és közösen jussanak olyan kompromisszumokra, ami mindkét fél számára elfogadható.
Hízás: Az altesten felgyülemlő zsírpárnák védőpáncélt képeznek, amely a szexualitás elleni, többnyire tudattalan védekezést jelent. Ebben az esetben is a szexualitás iránti saját igény és a gyöngédség iránti szükségleten érdemes meditálni.
Méhmióma: Jelentheti azt is, hogy a belső gyermeket kell táplálni. A szexualitásnak csak akkor lehet örülni, és energiáit alkotóan átalakítani, ha a belső gyermek már él.
Méhproblémák: Az érintett gyakran tudattalanul vágyik gyermekre vagy fél saját termékenységétől. Mindkét ok gátolja a szexcsakra energiáinak áramlását.
Petefészekciszta: A be nem gyógyult érzelmi sérülések visszatartják a női energiákat, s így az életerőt is. A sérelmek feldolgozása, elengedése, önmagunk és a párunknak való megbocsátás által újra megindul az egészséges energiaáramlás.
 szex3.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A szakrális csakra tisztítása és harmonizálása
 Harmonizálása:
-          Mantrával: VAM
-          Színterápiával: narancssárga
-          Drágakőterápiával: holdkő, karneol
-          Aromaterápiával: ilang-ilang, szantál, narancsvirág
-          A természet érzékelésével: vízparti séták, holdfény, úszás, forrásvíz, ásványvíz, narancsszínű zöldségek, gyümölcsök fogyasztása
 
Általános tanácsok a szexcsakra harmonizálásához:
  • A kapcsolati problémákat nyíltan beszéld meg a társaddal, és lehetőség szerint közösen oldjátok meg. Egyértelműen jelöld ki a határaidat.
  • Meditálj a női és férfi oldalról
  • Viselj narancsszínű alsóneműt
Ha túl aktív a szexcsakra:
  • ·   Végezz rendszeresen a csakrához tartozó meditációs és légzőgyakorlatokat.
  • ·   Sportolj.
  • ·   Vegyél részt pszichoterápián, vagy jelentkezz egy önsegítő/önismereti csoportba.
Ha túl passzív a szexcsakra:
  • Végezz rendszeresen a csakrához tartozó testgyakorlatokat.
  • Vegyél részt pszichoterápián, vagy jelentkezz egy önsegítő/önismereti csoportba.
Nemi csakra meditáció
Ha alulműködik: képzelj el egy nagy narancssárga lufit, nézd meg, fogd és simogasd meg, majd lassan engedd fel, nézd ahogy elszáll.
Ha túlműködik: képzeld el, hogy egy folyó partján ülsz, nézed a vizet, amely világoskékből lassan sötétedik egészen mélykékig. Nézd amíg jólesik, közben ismételd az o-hangot lassan elnyújtva.
 
Érzékszerveink megnyitása a természet és általában a külvilág felé – különösen jó hatással van a szakrálcsakrára a Hold (főleg a telihold) látványa.
A vízzel való kapcsolatunk elmélyítése – sok folyadék fogyasztása; uszoda; tengeri sós vagy szódabikarbónás, illetve illóolajas fürdő (ily módon testi-lelki méregtelenítést is végzünk).
Meleg otthon kialakítása.
Egy kis luxus a külsőségek terén (frizura, smink, ruha stb.).
Kapcsolataink fokozatos rendezése (elfogadás, elengedés, megbocsátás).
Hangterápia – érzelmekre ható, melodikus zenék, dalok; a delfinek vagy a madarak hangja; a természet hangjai, különösen a víz csobogása.
Színterápia – viseljünk narancssárgát; aludjunk ilyen színű ágyneműben!
Táncterápia – néptáncok, társastáncok.
Aromaterápia: ilang-ilang, szantál, mirha, narancs.
Drágakő-terápia: karneol, holdkő (akár magunkon vagy magunknál hordva, akár a környezetünkben elhelyezve).

A második csakra a has legaljánál, közvetlenül a szeméremcsont fölött található, de van egy hátsó energiaörvénye is, a keresztcsontnál. A kamaszkorban ez a csakra nagyon intenzíven működik. Ez irányítja a nemi érést, amíg el nem éri valaki a felnőttkort. De más szerepe is van: ez az életöröm központja. Akinél jól működik, az az életben mindig megtalálja a kellemes dolgokat, tud örülni mindennek, és másnak is szívesen szerez örömöt. Tanuld meg ennek is a feltöltését! Nagy hasznát veheted, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnéd, és búnak adod a fejed.

2. Gyakorlat – Keresztcsonti csakra feltöltése
A második csakra feltöltése az elsőhöz képest hasonlóan történik. Amint belélegzel, képzeld el, hogy erős narancsszínű fény kezdi átjárni és feltölteni a medencédet (a hasad alsó részét). Egy-két perc itt is elegendő lesz, és kellemes melegséget érezhetsz a hasad alsó részében.

 
Gyakorlat a szexcsakra energetizálásához

Medenceemelés
A gyakorlat időtartama: általában öt-tíz perc, de bármeddig lehet végezni. A gyakorlatot kortól, edzettségtől függetlenül bárki elvégezheti.

 

 
Mi kell hozzá?
• szabad hely a padlón, ahova kényelmesen lefekhetsz;
• egy kellemes, tiszta, meleg, kiszellőztetett szoba;
• külső zajok kikapcsolása.

hanyattfekves.jpg

Feküdj hanyatt lazán, hunyd le a szemedet, és húzd fel a térdedet annyira, hogy a lábfejed kényelmesen a földön maradjon. Emeld meg lassan a medencédet, majd engedd le. A gerinced közben maradjon a talajon. Lassan és élvezettel végezd a gyakorlatot – hiszen a jóga nem csak aszkézis!
A gyakorlat alatt összpontosíts a szexcsakrádra! Képzeld el, hogy a nemi szerveiden keresztül lélegzel ki és be. Tudatosan lazítsd el a szexcsakrádat!
Megjegyzés:
• Ezt a gyakorlatot áldott állapotban lévők is elvégezhetik.
• Kellemes légkört teremthetsz a gyakorlat végzéséhez, ha a csakrához illő illóolajat párologtatsz illóolajlámpában. 
 
A szakrális csakra a teremtőerő, a kreativitás központja. Ide tartoznak azok az érzelmek, érzések is, amelyek nem az intellektussal, hanem az ösztönökkel vannak összefüggésben, úgymint az anya-gyerek és a férfi-nő kapcsolat, a családi kapcsolatok, a bennünket érő hatások elfogadása és feldolgozása, a megnyílásra és a feloldódásra való képesség, valamint a szexualitás.                                    
 
Szakráliscsakra-meditáció
Helyezkedjünk el kényelmesen! Néhány percig összpontosítsunk a légzésünkre! Majd képzeljük el, hogy narancssárga fényt lélegzünk be a szakrális csakránkba! A fény először ezt a csakránkat, aztán a hozzá tartozó szerveket is elönti, illetve átmossa. A szakrális csakrában és a hozzá tartozó szervekben felgyülemlett elhasznált energiák fokozatosan feloldódnak, s a kilégzések során távoznak a külvilágba, ahol fénnyé válnak.

szakralis1.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Jóga gyakorlatok: 

Rengeteg olyan ászana ismert, ami a szexcsakra működésére van jótékony hatással. Ilyen azösszes csípő nyitás. Azok hatnak a legjobban a szexcsakrára, amikben jó nagyra kell terpeszteni a lábakat: terpeszülés és összes variációja, spárga, álló spárga, repülő spárga, lefelé néző kutyában álló spárga (vagyis lábemelés hátra), pillangó vagy suszter póz (talpak össze és a sarkakat közel húzni a gáthoz), az összes harcos (I, II és III mind dolgozik a csípőn), a trikonászana, a paradicsommadarak (állva és ülve), a málászana (kezek namasztében, leguggolni és a könyökökkel nyitni a térdeket belülről) és az egyik legnagyobb csípőnyitó, a kiterült béka! (amihez be szoktuk hajtani a jógaszőnyeget kétszer és percekig kitartjuk). A csípő ringatások, körzések, nyolcasok állva vagy négykézláb szintén szuper hatékonyak, vagy a „hullahoppozás” amit jógahídban szoktunk csinálni. Aztán vannak olyan szuper rafinált pózok, amik egyszerre nyitják a szívcsakrát és a szexcsakrát: ilyen pl a Nataradzsászana (a Kozmikus Táncos, amit hevederrel is szoktunk csinálni), az egylábú galamb (egyik láb hátranyújtva, másik a két kezed között magad előtt, mint egy fél spárga) és mindenki abszolút kedvence, a tehénarc (gomukhászana, a lábak egymáson hajlítva és a kezek hátul összefogva). Ezek azért nagyon hatásosak és furfangosak, mert a szexcsakra és a szívcsakra kapcsolatban vannak egymással, együtt tudod igazán hatékonyan „kezelni” őket. Aztán ott van a tarkóállás, vagyis gyertya, vagyis szarvangászana: a hormonháztartást rendezi. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az agyalapi mirigyre hat, ami a hormonháztartást szabályozza. Ha gyertya közben még szét is terpeszted a lábad, az aztán az igazi szexcsakra kiegyensúlyozó csodaszer.

Légző gyakorlatok:

Az ászanákon kívül lehet légző gyakorlatokat is végezni a szexcsakra kiegyensúlyozására. A leghatékonyabb az úgynevezett szakrális légzés: a szexcsakrádon keresztül lélegezz be és ki. Ezt többféle testhelyzetben és variációban lehet végezni: törökülésben, pillangóban, hanyatt fekve, de a legnagyobb tűzerejű variáció hanyatt fekve, lábak pillangóban, esetleg a térdek párnával vagy hengerpárnával alátámasztva és a kezek jóni mudrában az alhason, a nemi szervek fölött, és a kezeden lévő nyíláson lélegezni. 

Jóni mudra az a kéztartás, amikor összezárt ujjakkal egymás mellé teszed a két kezed és összeérinted az ujjak hegyét és így egy „csepp alakot” formálsz a hüvelyk- és mutatóujjak között.


 

yoni.jpg

 

Jóni Mudra

Ki lehet egészíteni ezt színlégzéssel is, vagy lehet a színlégzést önmagában gyakorolni: képzelj el egy ragyogó, élénk narancssárga színt és ezt a színt lélegezd be és engedd, hogy szétáradjon a testedben.

szexcsakra.jpgVizualizáció:
Vizualizációs játékokkal is lehet a szexcsakrára hatni. A fő téma az elengedés. Lehet azt gyakorolni például, hogy egy folyóparton ülsz és amit el szeretnél engedni, azt leírod egy papírra, csónakot hajtasz belőle és vízre bocsátod, elengeded és nézed, amint eltűnik a szemed elől.

Összegyűjthetsz mindent magadból, gondolatokat, érzelmeket, fizikai dolgokat, amire már nincs szükséged, ezekből formálhatsz egy gömböt és elengedheted ezt a gömböt.

Amennyiben szimpatikusabb a hegytető vagy szakadék képe, akkor ezt megteheted egy szakadék felett vagy egy hegy tetején is. De lehet úgy is csinálni, hogy sorban felidézel magadban mindenkit, akit valaha szerettél, majd egyesével elbúcsúzol tőlük, barátsággal és szeretettel, és elengeded őket.

A víz, a víz mozgása, az áramlás, a szexcsakra megnyilvánulásai a világban, használd ki ezt és egyensúlyozd ki a női és férfi oldaladat, amíg odakint esik.