Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyszerű meridián gyakorlat (3-1-2)

2013.07.26

 

 
A „3-1-2” meridián-gyakorlat
Egészséget mindenkinek legalább 100 évig
 
Dr. Eőry Ajándok társaságában Kínában jártam. Évente szervez Pekingbe életmódtábort, és 2007-ben nekem is részem lehetett ebben.
A program hivatalos részeként részt vettünk Dr. Prof. Zhu Zong Xiang 9. 3-1-2 workshopján. Az ott tanultakat adom itt közre, használjuk minél többen!
A testünket behálózó energia-vezetékek - a meridiánok - kulcsszerepet játszanak a gyógyításban illetve az egészség megőrzésében: "bennük kering a Qi és a Vér (életenergia, esszencia), kiegyensúlyozzák a Yint és a Yangot, döntenek életről és halálról, száz betegséget meggyógyítanak". Az alábbiakban egy, ehhez a rendszerhez szorosan kapcsolódó egészségmegőrző és gyógyító gyakorlattal ismerkedünk meg.
Prof. dr. Zhu Zong Xiang (Institute of Biophysics, Chinese Academy of Sciences ill. Beijing Acupuncture Meridian Research Center) kijelentette, hogy mindenkinek lehetősége van az egészséges hosszú életre, ehhez csak egy általa a hetvenes években kidolgozott egyszerű módszert kell követni. Ez a „3-1-2” meridián gyakorlat. Ma már több, mint hárommillióan végzik ezeket a gyakorlatokat. A módszer a végtelenségig egyszerű, és csupán naponta kétszer 10-15 percet vesz igénybe.
A Gyakorlat rövid leírása
A „3” azt jelenti, hogy három, nagyon egyszerű módszerrel megkereshető különböző vezetékpontot (akupunktúrás pontok) kell masszírozni, természetesen mindkét kézen illetve lábon. Ezek a speciális pontok, amelyeknek ingerlését (egyenként 2-3 percig) Zhu professzor ajánlja, a Vab-4-es Hegu (a vastagbél vezeték 4. pontja, neve magyarul "Találkozás völgye"), Szb-6-os Neiguan (a szívburok vezeték6. pontja, neve magyarul "Belső átjáró") és a Gy-36-os Zusanli (a gyomor vezeték 36. pontja, neve magyarul "Három lábi Li").
A három pontpár különlegessége abban van, hogy velük az egész testre lehet hatni:
A Hegu a Vastagbél vezeték legfontosabb pontja. A vezeték a mutatóujjtól a fejre halad, így a pont masszírozásával a kar és a fej betegségeit lehet kezelni, olyanokat, mint az ízületi panaszok, vállmerevség, torokfájás, pajzsmirigy-gyulladás, fogfájás vagy fejfájás

hegu03.jpg

 
Vastagbél 4. pont
 
A Vab-4-es Hegu, „Találkozás völgye” pontot úgy találjuk meg, hogy szétnyitjuk a hüvelyk és mutatóujjunkat, és ennek a redőjébe a másik kezünk hüvelykujját beillesztjük úgy, hogy az első ujjperc illeszkedjen a redőbe.
Hüvelykujjunk hegyével megnyomjuk azt a pontot, amit így elérünk. Ezzel egy kellemetlenül kellemes érzést váltunk ki, amely végigszalad az egész karunkon. A Vab-4-est aszpirinpontnak is mondják, mivel általános fájdalomcsillapító.

neiguan03.jpg

 
Szívburok 6. pont
A Neiguan a Szívburok vezetéken van. A vezeték közvetlen összeköttetésben áll a szívvel illetve áthalad a tüdőn, így ennek a pontnak a masszázsa segít olyan szív- és tüdőbetegségeknél, mint a koszorúér-betegség vagy az asztma (illetve ez a pont általános símaizom-lazító pont).
A Szb-6-os Neiguan, „Belső átjáró” pontot úgy találjuk meg, ha a kézfejünket csuklóban visszahajtjuk, és az ellenkező kezünk három nagy ujját (mutató, középső, gyűrűs) beillesztjük a hajlatba, és a hüvelykujjunkkal megkeressük a kéz belső felületének közepén húzódó két ínhüvelyünket, ezek közé benyúlva találjuk meg a Szb-6-os akupunktúrás pontot.
 

zusanli02.jpg

 
Gymor 36. pont
A Zusanli a lábszáron, a Gyomor vezetéken van. Ez a vezeték a fejről fut le a lábra, ezért nem csak emésztési panaszokat kezelhetünk a pont masszírozásával, hanem olyanokat is, mint a láz, fejfájás, fogfájás, mentális zavarok, asztma, magas vérnyomás, keringési zavarok, ízületi panaszok, szédülés, szívdobogás, urológiai betegségek. A Zusanli pontot Kínában a "Hosszú élet pontja"-ként is számontartják.
A Gy-36-os Zusanli, „Három lábi Li” pont helye: a térdkalács külső alsó gödréhez illesztjük négy ujjunkat, és a sípcsontunk külső élétől 1 cm-re kifelé találjuk meg. Vagy: hüvelyk- és mutatóujjunkkal átfogjuk a térdkalácsot, és ahova egy egyenesen kinyújtott középsőujj ér, ott van a pont.
Az „1”-es azt jelenti, hogy alkalmanként 4-5 percen keresztül hasi légzést végzünk. Nagyon fontos, hogy eközben a mellkas ne mozogjon, koncentráljunk a köldök alatti területre. Egy perc alatt kb. négy be- és kilégzést végezzünk. Minél jobban megfeszül a hasfal, annál hatékonyabb a gyakorlat. Az összes fő meridián (Vese, Gyomor, Lép, Máj) a hasunkon keresztül húzódik, és a hasi légzéssel energetikailag aktivizálódik. A Vese vezeték hordozza a veleszületett energiáinkat, a Lép és Gyomor pedig a szerzett, születés utániakat.
A hasi légzés növeli a máj aktivitását, gyógyítja az álmatlanságot, magas vérnyomást, a máj és az epe betegségeit, gyomorfekélyt, nyugtat, gyógyítja a cukorbetegséget, a gyomorbántalmakat.
A „2”-es egy egyszerű, teletalpon végzett guggolás és felállás kombinációs gyakorlata. Nyitott tenyerünket magunk előtt tartva 4-5 percen keresztül, legalább 30 guggolást végezzünk.
A fizikai gyakorlat során megerősödik, helyreáll a Qi és Vér áramlása,így szinte kimossa szervezetből a különböző ártó tényezőket, mint pl. a Hideg, kórokozók, rákos sejtek stb.
A mozgással gyógyíthatók olyan betegségek, mint a magas vérnyomás, koszorúér betegség, cukorbetegség, asztma, szélhűdés szövődményei, álmatlanság, ízületi gyulladás, megfázás, székrekedés, emésztő- és hormonrendszeri panaszok.
A legmegfelelőbb mozgás a guggolás, bár az egyénnek megfelelően más mozgásfajta is alkalmazható.
Fontos, hogy a pulzus ne emelkedjen 120 fölé, a gyakorlatok végére ne kelljen lihegni, lehetőleg ne is izzadjunk meg.
A 3-1-2 meridián gyakorlat teljesen biztonságos, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni azokról az esetekről, amikor a gyakorlás körültekintést igényel.
  • Várandós kismamák hagyják ki az akupresszúrás pontok közül a Vab-4-es (Hegu, Találkozás völgye) pontot, illetve kerüljék a mélyre hajolást gyakorlás közben.
  • Visszérproblémákkal küzdő gyakorlók - ha a testcsapkodással kiegészített gyakorlatot végzik - hagyják ki a lábak végigcspkodását, illetve csak simítsák végig a lábszár/láb problémás területeit, a meridiánok lefutásának megfelelően.
A fentiek után érthető lesz ez a kisfilm, amiben Zhu professzor bemutatja a 3-1-2 meridián gyakorlatot. A szöveg sajnos kínaiul van, de a lényeget már ismerjük, illetve vissza lehet görgetni itt a szövegben a megfelelő részekig. Annyit tennék hozzá, hogy a pontok masszázsát végezhetjük kicsit gyorsabban is, nagyjábóm másodpercenkénti rányomással, pontonként egy-egy percen át.
Aktív-passzív kezelés
A meridián-gyakorlat aktív gyógymód. Ez azt jelenti, hogy ellentétben a nyugati orvoslási módszerekkel mindenki saját maga aktívan tesz az egészsége érdekében. Saját maga végzi a gyakorlatot, maga tesz az egészsége érdekében, legyen szó akár (ön)gyógításról, akár egészségfenntartásról, megelőzésről.
Igaz ugyan, hogy a gyakorlatot minden nap el kell végezni, de ennyit igazán dolgozhat mindenki az egészséges, hosszú életért. Ami szintén nem elhanyagolható: ez a módszer teljesen ingyenes, radikális és végleges gyógyulást hoz, nem jár sem vizit- sem dobozdíjjal, nincs káros mellékhatása - és még sorolhatnánk az előnyeit.
A nyugati orvoslás módszereit a beteg passzívan fogadja - majd az orvos, gyógyszer meggyógyítja -, a gyógyulás legtöbbször átmeneti, a gyógyszereket esetleg életünk végéig szedni kell, számolni kell nem kevés mellékhatással, nagyon költséges - és itt is lehetne folytatni a felsorolást.
Hogyan foglalhatók össze a 3-1-2 meridián-gyakorlat főbb jellemzői és gyógyhatása?
Öngyógyító technika
A 3-1-2 olyan aktív kezelésfajta, amit a beteg önmaga végez, ellentétben a nyugati orvoslás módszereivel, ahol a beteget orvos kezeli, gyógyszerrel, injekcióval stb., amit a beteg passzívan fogad.
Általános, teljes kezelés
A 3-1-2 nem csak egyetlen, hanem számos betegség esetében is hatásos gyógymód - míg a nyugati orvoslás egy-egy gyógyszert használ egy-egy betegség kezelésére.
Radikális gyógymód
A 3-1-2 a nyugati orvoslási módszerekkel ellentétben nem időszaki hatással bír (pl. vérnyomáscsökkentés, asztmatikus panaszok megszüntetése, fájdalomcsillapítás esetében), hanem a meridiánok harmonikus működésén alapszik, kiegyensúlyozza a Yint és a Yangot, hogy végleges gyógyulást érjünk el.
Határozottság és kitartás
Ez mindenképpen fontos a 3-1-2 meridián gyakorlattal kapcsolatban, hogy folyamatosan, nap mint nap végezni kell, hogy a hatása hosszú távon érvényesülhessen.
A 3-1-2 fejlesztése
Mindenki a saját egészségi állapotához, a gyógyítandó betegséghez igazíthatja a 3-1-2 gyakorlatot, hogy a leghatásosabban végezhesse. A gyakorlatok közül arra az összetevőre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, amelyik a leginkább hat az adott betegségre.
Azaz: hasi panaszoknál lehet, hogy a hasi légzésből kell többet végezni - alkalmanként akár 10-15 percet is csak ebből! - vagy mozgásszervi panaszok esetén a guggolás lesz az, amire a nagyobb hangsúlyt kell fektetni.
Mivel azonban nem vagyunk egyformák, a fejlesztést mindenkinek magának kell elvégeznie, folyamatosan figyelve a saját szervezetének a reagálását.
Az egyéni fejlesztéshez segítséget is lehet kérni akupresszőrtől is: állapotfelmérés alapján meghatározható, hogy elég-e a gyakorlat elemeinek súlyozása, vagy esetleg egy-két további akuponttal lehet kiegészíteni a napi gyakorlást.
Környezet
A 3-1-2 gyakorlatot lehetőleg meleg helyen végezzük, ideális a 25 fok körüli bőrhőmérséklet. Hűvösebb időben pl. pulóverben, hosszú nadrágban tornázzunk. A meridiánok működését kedvezően befolyásolja a gyakorlaton kívül a helyes táplálkozás!
A 3-1-2 meridián-gyakorlat néhány betegség kezelésében
Az alábbiak a hagyományos kínai orvoslás rendszere, illetve Zhu professzor tapasztalatai alapján készültek:
A Nyugati orvoslás, illetve a kínai orvoslás szerinti kezelés:
 
Magas vérnyomás
Kórisme: artériák, vénák szűkülete (keringési betegség)
Kezelés: értágító gyógyszer, aminek hatására a vérnyomás folyamatosan csökken
 
Kórisme: A meridiánok működési zavara miatt a Máj Yangja túlsúlyba kerül
Kezelés: A 3 akupont masszázsával megszüntetjük a tüneteket, lecsökken a vérnyomás
A hasi légzés leviszi a Máj Yangját, és megnöveli a Vese Yinjét (aktiválja ezeket a vezetékeket)
A fizikai gyakorlat az egész testben aktiválja a Qi és a Vér áramlását, ami szintén leviszi a vérnyomást.
 
Koszorúérbetegség 
Kórisme: a koszorúerek szűkülete
Kezelés: a koszorúér-tágító gyógyszer, műtét (ballonkatéter)
 
Kórisme: A meridiánok működési zavara miatt a a Szív Qi pangása vértolulást okoz
Kezelés: A Neiguan pont masszíázsával aktiváljuk a Szívburok vezetéket, hogy növeljük a Qi-t és Vért
A fizikai gyakorlat aktiválja a szív funkcióit.
 
Asztma
Kórisme: hörgők kóros összehúzódása
Kezelés: görcsoldó gyógyszer (időleges javulás), hormon jellegű gyógyszerek
 
Kórisme: A meridiánok működési zavara miatt a Tüdő-Qi felfelé áramlik
Kezelés: A Neiguan akupont masszázsával megszüntetjük a Tüdő-Qi elakadását
A fizikai gyakorlat az egész testben aktiválja a meridiánok ellenőrző funkcióját.
 
Gyomorfájdalom, gyomorfekély 
Kórisme: gyomor- és nyálkahártya-sérülés, emiatt gyulladás; önemésztés, a nyálkahártya-védelem csökkenése
Kezelés: görcsolók, fájdalomcsillapítók, műtét
 
Kórisme: A meridiánok működési zavara és Qi pangás miatt vértolulás keletkezik
Kezelés: A Zusanli akupont masszázsával a Gyomor vezetékben helyreáll a Qi és Vér áramlása, a fájdalom megszűnik.
A hasi légzés támogatja a Gyomor és Lép vezetékek szabályozó funkcióit, ezzel megszűnik a gyulladás és a görcsös állapot.
 
Cukorbetegség
Kórisme: inzulintermelési zavar (sok vagy kevés az inzulin)
Kezelés: étrendi változtatás, vércukorszint-csökkentő gyógyszer, inzulin
 
Kórisme: A meridiánok működési zavara miatt a Lép-Qi keringető funkciója sérül
Kezelés: A hasi légzés támogatja a Gyomor és Lép vezetékek szabályozó funkcióit.
A fizikai gyakorlat és a 3 akupont masszázsa az egész testben aktiválja a Qi és a Vér áramlását, helyreállítja a Yin és Yang egyensúlyát.
 
Csont- és ízületi betegségek
Kórisme: fizikai sérülések, ízületi gyulladások
Kezelés: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, hormon alapú gyógyszer
 
Kórisme: A meridiánokban a Qi és Vér áramlása blokkolódik. Minél erősebb a blokk anál nagyobb a fájdalom.
Kezelés: Az akupontok masszázsa megszünteti a Qi és Vér blokkolódását. A Meleg pakolás - tekintve hogy legtöbbször "Hideg" állapotról van szó - ugyancsak jótékony hatású.
A fizikai gyakorlat az egész testben aktiválja a Qi és a Vér áramlását, ami után helyreáll a csontok, ízületek működése.
 
Parkinson-kór 
Kórisme: idegrendszeri súlyos zavar, az átvivő anyagok anyagcsere-zavara
Kezelés: tüneti kezelés
 
Kórisme: A meridiánok működési zavara miatt az agyi funkciók sérülnek
Kezelés: A 3-1-2 gyakorlattal visszaállítjuk a normális agyi működést. A fizikai gyakorlatok az erőnlétet növelik, helyreállítják a szervezetben a Qi és Vér áramlását, visszaállítják a normális mozgásokat.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.