Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sav -bázis egyensúly

2013.07.24

 

healthy.jpg

 
Sav-bázis egyensúly
egészségünk megőrzése és helyreállítása
 
  (Forrás: Peter Jentschura, Josef Lohkamper: Teljes megtisztulás- a méregtelenítés kézikönyve jegyzet)
Megfigyelhetjük magunkban és magunk körül is, hogy akkor mennek jól a dolgok, ha minden harmóniában van, azaz mi is harmonikusak vagyunk. Ez természetesen onnan indul, hogy szellemünk-lelkünk és testünk összekapcsolódva, tudatosan együtt dolgozik. Ennek eredménye árad le egészen fizikai megvalósulásunkig.
Ez a harmónia teszi azt, hogy minden tökéletesen működik, fennakadás, gátló tényezők nélkül. Testünk is akkor működik jól, ha benne minden harmóniában van. Ez a harmonikus/diszharmonikus állapot testünk kémiai reakcióin mérhető fel a legjobban.
Szervezetünk alapvető kémiai szabályozását a savak és a lúgok kölcsönhatása határozza meg. Az ember bázikus szervezetű lény, mivel vérének egészséges pH-értéke 7,35 és 7,45 között ingadozik. (1-6=savas, 7=semleges, 8-14=lúgos). Ha a vér pH értéke 7,35 alá süllyed, akkor elsavasodásról, ha 7,45 fölé emelkedik, akkor bázistúltengésről beszélünk. Innen is látszik, mennyire fontos az egyensúly megtartása, hiszen egyik szélsőség sem szolgálja egészségünket.
A víz semleges, (pH =7)mivel megegyezik a negatív( -OH) és pozitív (H+) ionok száma. A pH 1 savas, a lehetséges legmagasabb hidrogén (H+) koncentráció, a pH 14 lúgos, a lehető legtöbb az OH- ion. Az emberi szervezetben találunk példát mind lúgos, mind savas területekre, melyek az egyensúly és az élet fenntartását hivatottak szolgálni.
·         a száj – enyhén bázikus (a nyál 6,5-7,0 pH értékű)
·         a gyomor – savas (a gyomornedv 1,5-1,8 pH értékű)
  • a vékonybél – bázikus (az epe és a hasnyál 8,8 és 8,3 pH értékűek)
  • a vastagbél – enyhén bázikus
  • a végbél –közömbös
  • a szívizom – enyhén bázikus ( 6,9-es az értéke, ha ez leesik 6,4 és 6,2 közé, szívinfarktus következik be)
  • vese – savas ( 4,0-4,4 pH)
  • A vizelet pH értéke csecsemőknél 8, de beteg embereknél 4-es értékű is lehet, ami már erős elsavasodást mutat.
 
A szervezet savasodásáról akkor beszélünk, ha a vizelet és a nyál kémhatása, pH-ja tartósan 6,0 alá csökken. A normál érték a vizeletnél reggel 6,0–6,5, a nyálnál egész nap, egy órával étkezések előtt mérve 6,5–7,5.
 
A szervezetünk „elsavasodásának tüneteit az utóbbi években egyre többen élik meg;
  • a rendszertelen széklet, has puffadás,
  • gyomorfájdalom, táplálékérzékenység, vagy következményeit;
  • elhízás, cellulitisz, bőrfolyamatok,
  • ízületi gyulladás,
  • krónikus fejfájás,
  • állandó gyulladások a szervezetben,
  • immunrendszeri gyengeségek,
  • szívdobogásérzet, asztmás tünetek stb formájában.
Ha a savszint növekszik, a szervezet a savak közömbösítésére a testszövetekből vonja ki a nátriumot, a káliumot, a kalciumot, a magnéziumot, ez a „pufferoló” hatás, majd egyre fokozottabban savat raktároz a szövetekben. Ez már egy ön- vagy visszamérgezéses folyamat, az ún. autotoxikáció. Tehát a megfelelő pH a feltétele az ásványi anyagok és a tápanyagok tökéletes hasznosításának.
A sok hús és tejtermék, a tészták és a fehér kenyér, a sok szénsavas ital, a bőséges étkezés, a kapkodó evés, a késő esti evés mind savasodást eredményez.
A helyes étkezés kialakításában sokat segíthetnek egyes módszerek, például a tápanyagok emzimaktivitáson alapuló kombinációja, az ún. Shelton-módszer, a mit mivel ne együnk, pl; zsírt és fehérjét szénhidráttal stb. Ugyanígy a vércsoport szerinti vagy az élelmiszerek jin és jang jelleg szerinti felosztása is.

A nyál pH-ját csökkentő, savasító szájüregi hatások, a táplálékokon kívül: az elégtelen rágás, a szájüregi elektrolízis (a szájüregbe beépített fémek, pl. az amalgám, elektromos tevékenység következtében is oldódnak), a szájüreg gombás fertőzése, az elégtelen szájhigiénia, illetve a protézisek gombás lerakodásainak következtében, valamint a szénsavas italok, az alkohol, a dohányfüst, a kávé.
 
A szervezet sav-bázis egyensúlyának beállítása:
 
1. Ásványi anyagokban bővelkedő táplálkozás az ásványi anyag vesztés megakadályozására.
Ha nem figyelünk erre, a szervezet a saját raktáraiból kénytelen „elrabolni” a sav- és méregközömbösítéshez szükséges ásványi anyagokat. A szervezet még vizet is visszatarthat a savak és mérgek hígítására, ekkor ödéma alakul ki.
Közömbösítés = sók képzése ásványi anyagok hozzáadásával (savakból és mérgekből) = salakképződés
 
 2. A salakanyagok feloldása és kivezetése
- helyes, céltudatos táplálkozással
- ásványi anyagok pótlásával
- elegendő folyadékbevitellel
- bázikus fürdőkkel és testápolással
- gyógyteákkal
- böjttel
- beöntésekkel
 
 3. A savak és mérgek közömbösítése
Mivel erre szervezetünk az ásványi anyagokat használja, figyeljünk rá, hogy ne merítsük ki belső forrásainkat. Vegyük időben észre az ásványi anyagok hiányára utaló jelzéseket
 
Ásványi anyag raktáraink:
- haj és fejbőr (a túlzott hajhullás utalhat ásványi anyag vesztésre is)
- köröm
- bőr
- csontok
- erek, véredények
- vér
- porcok, inak
 
 4. Az ásványi anyagok pótlása (remineralizálás), ami a kiürült ásványianyag-raktárainkat újra feltölti.
- ásványi anyagokban gazdag étrend és nyomelemek
- pihenés
- nem túlzó testedzés, gyaloglás
- oxigénterápiák
- bio élelmiszerek
 
Honnan származhatnak a savak?
-          húgysav: elfogyasztott húsból, sejtpusztulásból
-          tejsav: túlzott izom megerőltetésből
-          csersav: kávéból, fekete teából
-          nikotin: dohányzásból
-          kénsav: sertéshúsból és visszatartott szelekből
-          acetil szalicilsav: fájdalomcsillapítókból
-          ecetsav: édességekből, zsiradékokból
-          oxálsav: túlzott! spenót és kakaófogyasztásból
-          sósav: stresszből, szorongásból, bosszúságból (még az érzelmek is savasíthatnak)
-          salétromsav: pácolt húsokból, és kálium-nitrát hozzáadásával készült sajtokból
 
 
Savasító hatású élelmiszerek
cukor, az összes befőtt, cukorral eltett gyümölcs, édességek, só
minden tejtermék és húsféle, zsírok ( hús, sonka, szalámi, hal, zsír, margarin, tojás, tej, sajt, túró)
gabonafélék, ( fehérliszt, tészták, hántolt gabonatermékek)
bab, lencse, burgonya, fehér rizs,
minden olajos mag, méz,
alkoholos italok, kávé, szénsavas italok
bőséges, kapkodó, kései étkezés,
amalgám tömés, gombás fertőzés
gyógyszerek, káros anyag tartalmú élelmiszerek, testápolók
dohányzás, szennyezett levegő,
mozgás hiány
stressz, negatív gondolatok
 
Semleges anyagok a vaj, hidegen sajtolt olajak, diófélék, csap víz.
 
A savasító élelmiszerek adják a mindennapi táplálékaink nagy részét, és ezek határozzák meg bélrendszerünk állapotát. Hogy mit etetnek velünk és mit eszünk, azt szokásaink és környezetünk határozzák meg. Talán kézbe kéne venni ezt is.
Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor már semmit sem ehetünk, csak azt, hogy mindent mértékkel fogyasszunk, ami savasítja szervezetünket. Ugyanakkor pedig gondoskodjunk szervezetünk megfelelő ásványi anyag ellátásról a savak közömbösítésére.
 
Egyes lúgosító (bázikus) ételek listája
 
Nagyon lúgosító ételek
·         nem alkoholos szója lecitin, natúr, száraz szójabab
·         lúgos víz, Himalája só
·         anyatej
·         tökmag
·         zöldségek: kelkáposzta, petrezselyem, uborka, fűfélék, csírák, szójacsíra, gyermekláncfű, tengeri zöldségek (de nem algák)
 
Eléggé lúgosító ételek
·         limabab/holdbab, száraz fehérbab, szója granulátum, mirelit szójabab
·         pirospaprika por, fokhagyma, hagyma, gyömbér, cayenne bors
·         cékla, zellergumó, retek, gyömbér
·         paradicsom, paprika, saláta, brokkoli, zöldbab, káposzta, zellerlevél, sóska, spenót(csak módjával), fokhagyma, hagyma zöldje, endívia/cikória, avokádó, okra
 
Enyhén lúgosító ételek
·         lencse, szójaliszt, tofu
·         tisztított víz
·         a fűszerek többsége, illetve friss fűszernövények
·         hidegen sajtolt olajok: olívaolaj, lenmagolaj, tengeri halak olaja, ligetszép olaj, kókuszolaj, kókuszzsír, avokádó olaj, borágó olaj, tőkehalmáj-olaj
·         meggy, citrom, grapefruit, lime, kókus, éretlen zöld banán
·         hajdina,, tönkölybúza, quinoa (kinua)
·         kecsketej
·         natúr mandula
·         fehér- és sárgarépa, torma, karórépa
·         natúr magvak: köménymag, szezámmag, édeskömény, római kömény
·         édesítőszerek: stevia/sztevia/sztívia levelei frissen, vagy szárítva, őrölve, csepp, vagy tablettaként; cikória por a gyökér kivonatából
·         zöldségek: karfiol, karalábé, zöldborsó, snidling, póréhagyma, kelbimbó, spárga, cukkini, articsóka, rebarbara, vízitorma, fekete nadálytő.
·         gyógyteák
 
A táplálékot úgy szükséges összeállítani, hogy legalább ¾ lúgosító, max. ¼ savasító hatású élelmiszert együnk!
 
A természet birodalmának pH értékeit valahogy így írhatnánk fel 
l ú g o s   f e l v i l á g (OH-)
Isten/örök élet           14,0
Angyalok/fehér          12,0
magzatvíz                    8,5
jó illat                           8,1
jógi életmód                 8,1
gyógytea                      7,5
emberi vér/
egészség                     7,4
kötőszövet                   7,2
 
szeretet/oxigén           14,0
alázat/harmónia          12,0
nemes lélek
Na, K, Ca, Mg…           8,5
igazság/jó szigor           8,2
magasröptű
gondolatok                    8,1
szépség/fény                8,1
szerénység                   7,5
türelem/nyugalom        7,4
rokonszenv                   7,2
 
zseni                          14,0
művész/öröm             12,0
jóság/mester               8,5
meditáció/hit/ima          8,2
gondoskodás/
természet                 .   8,1
bátorság/böjt/
megőrzés/ápolás         8,1
vegetarianizmus/erő    7,5
öröm                            7,2
 
víz (választóvonal)    7,0
élet (választóvonal)    7,0
szabadság (választóvonal)   7,0
hüllővér                         6,9
rákos sejt                       6,3
szívinfarktus/
fájdalmak                      6,2
betegségek                    5,9
bűz/fekete                     3,0
Sátán/
hirtelen halál                                1,0
 
ellenszenv/csúfság       6,9
türelmetlenség/
frusztráció                     6,4
mértéktelenség/
lárma                            6,3
agresszivitás
Cl, P,S…                      5,9
hazugság/sötétség       5,0
kevélység/
kegyetlenség                3,0
gyűlölet/hidrogén         1,0
 
húsevés/
szorongás/gyász       6,9
„élvezetek”/
függőségek                6,4
kizsákmányolás         6,3
materializmus            5,9
átok/háború/
média                        5,0
atombomba               3,0
nihilizmus (a mindenség tagadása)                  1,0
 
s a v a s   a l v i l á g (H+)
  
Testünk legfontosabb kémiai életfeladatai:
A sav-bázis háztartás színhelye az emberi sejt, így jó, ha tudjuk, hogy testünket mintegy százbilliónyi építi fel. Sejtjeink minden energiát hasznosítanak, így nem mindegy, hogy mit juttatunk nekik. Ha csatornái vagyunk az Univerzum segítő energiáinak, akkor segítjük működésüket, így saját egészségünket is biztosítjuk.
 
Funkció
Szint
Hatás
A Kozmosz különféle frekvenciájú és polaritású energiákat küld (orgon-, éteri-, asztrális-, mentális -, stb.) és felépíti/táplálja az ember fizikai biomátrixát
 
Az energiatestek
sugárzást
bocsátanak ki
 
Az energiatestek nagyságát és jellemzőit az öröklődés, a földsugárzás, a táplálkozás és a szellemi tartás adja meg
 
Ezekből az energiákból szervezetünkben információhordozók lesznek, melyek betáplálódnak a mirigyek energetikai terébe
A csakrák
transzformációt
gerjesztenek
 
Ezen a szinten hat
 a szellemi gyógyítás
és az akupunktúra
 
A mirigy a materiális terében a befogadott információkat hormonokká alakítja, és továbbítja a szerveknek
 
A mirigyek hormonokat állítanak elő, és energetikai parancsokat adnak
 
A mirigyek szintjén hat a homeopátia és a mágnesterápia
(hibákat korrigálnak)
 
A szervet, egyrészt a hormonok kémiai üzenetei, másrészt az agyból egyidejűleg vagy korábban érkező energetikai parancsok irányítják
 
A szervek reflexekkel dolgoznak
 
Ezen a szinten működik a hibák kompenzálására törekvő allopátia (ellentétes hatással próbál egyensúlyt teremteni)
 
A szervek „üzemanyagokat” állítanak elő az izommunka, és egyéb élettani folyamatok számára, és kiválasztják a salakanyagokat
 
Az izmok munkát végeznek
 
Ezen a szinten dolgozik a sebész és a kiropraktikus (összenyomódott idegek ellazítása a gerinc kézi korrigálása által)
 
 
 
 
                                                                                     
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.